Pijn in de portemonnee

Economische onzekerheid doet pijn, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Ze stelden bijvoorbeeld vast dat mensen die geen baan hebben of om zich heen veel werkloosheid zien, beduidend meer pijnstillers gebruiken dan mensen die financiële sores vooral uit de krant kennen. Ook bleek uit een experiment dat proefpersonen die moesten terugdenken aan een periode met geldzorgen, daarna twee […]

Economische onzekerheid doet pijn, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Ze stelden bijvoorbeeld vast dat mensen die geen baan hebben of om zich heen veel werkloosheid zien, beduidend meer pijnstillers gebruiken dan mensen die financiële sores vooral uit de krant kennen.

Ook bleek uit een experiment dat proefpersonen die moesten terugdenken aan een periode met geldzorgen, daarna twee keer zo vaak hoofd- of buikpijn rapporteerden als proefpersonen die terugdachten aan een financieel zorgeloze periode.

Volgens de onderzoekers is de schakel tussen geldstress en pijn het gevoel geen controle te hebben over het eigen leven. Uit ouder onderzoek was al bekend dat dat gevoel breinmechanismen activeert die ook betrokken zijn bij pijnverwerking.

Economic insecurity increases physical pain, Psychological Science, nog te verschijnen
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo bespaar je geld

6 psychologische tips om je geld deze maand lekker in je zak te houden.

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Artikel

Slimmer omgaan met je geld

Lees verder
Artikel

‘Ik wens niemand toe dat hij de loterij wint’

Lees verder
Artikel

6 manieren om minimalistisch te leven

Lees verder
Artikel

Wellust in het warenhuis

Lees verder
Advies

Mijn man is zo gierig

Lees verder
Artikel

Worstelen met het celibaat

Lees verder