De verborgen betekenis van geld

Ook al geven we geld vaak gedachteloos uit, het gebeurt zelden zomaar. ­Ongemerkt wordt ons financiële gedrag gestuurd door allerlei innerlijke ­behoeften. Ontdek welke emotionele betekenis geld voor u heeft; dat maakt het makkelijker om er anders mee om te gaan. Zuiniger, bijvoorbeeld.

Bijna een op de drie Nederlanders loopt achter met betalingen. Vaak gaan de problemen verder dan ‘alleen maar’ rood staan, blijkt uit onderzoek van het Nibud: dan worden ook automatische incasso’s geweigerd en vallen er aanmaningen voor de huur of hypotheek op de deurmat. De groep schuldenaren telt steeds meer hoger opgeleiden en mensen met een behoorlijk inkomen. Van armoede is in hun geval dus geen sprake – veel mensen geven simpelweg meer uit dan er binnenkomt. Waarom vinden ze het zo lastig om de tering naar de nering te zetten?

TEST
Doe de test »

Welke emotionele behoefte vervult geld voor je?

Op papier lijkt het eenvoudig: vervang de auto door openbaar vervoer of fiets, bel alleen nog prepaid, stop met roken en koop in plaats van de dure rookworst die van het huismerk. Voor je het weet bezuinig je honderden euro’s per maand. Maar de realiteit is ingewikkelder. Geld is namelijk meer dan de inhoud van je portemonnee. Geld, en het uitgeven ervan, heeft een sterke emotionele lading, zegt de Britse psycholoog Adrian Furnham, hoogleraar aan het University College in Londen. Furnham doet onderzoek naar uiteenlopende en vaak ­aansprekende onderwerpen in de sociale en persoonlijkheidspsychologie, zoals leiderschap en aantrekkelijkheid. Een van zijn tientallen boeken gaat over geld: The psychology of

Log in om verder te lezen.

auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe vatbaar ben je voor emoties?

Blij worden van een vrolijke voorbijganger. Uit je evenwicht door die huilbui van je collega. De ste...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Kort

‘Dat was een grapje, lachen!’ zegt de smartwatch

Lees verder
Artikel

Zo bespaar je geld

Lees verder
Artikel

Hoe gevoelig ben je voor andermans emoties?

Lees verder
Artikel

Door de maagband heen eten

Lees verder
Artikel

Leren omgaan met je gevoelens

Lees verder
Artikel

Slimmer omgaan met je geld

Lees verder