Op meditatietraining: even je gedachten leren uitschakelen

Elke maand bezoekt Psychologie Magazine een cursus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De vraag 'Wat heb ik eraan?' staat centraal. Deze maand: meditatietraining.

Mediteren associeer ik met Tibetaanse monniken in tempels op hoge kale bergen. Ik heb ze het weleens in films zien doen, en dan leek het me altijd een hogere vorm van bewustzijn, slechts weggelegd voor wijze oude mensen die er jarenlang op hebben geoefend. Je geest volledig leegmaken en dan de diepste werkelijkheid ervaren, dat is natuurlijk geen sinecure.

Toch bestaan er ook meditatievormen voor minder spirituele mensen zoals ik. En nog wel bedacht door Bhagwan. ‘Speciaal voor de drukke westerse mens ontwikkelde hij een aantal technieken om snel te leren mediteren’, zegt Marij van Zummeren. Marij is behalve meditatietrainer ook bedrijfsarts. Ze is zelf veelvuldig in India geweest en heeft de kunst van het mediteren uit de eerste hand. Met een slaapzak, warme trui, slobberbroek en een flesje water treed ik samen met drie vrouwelijke cursisten zaterdagochtend op kousenvoeten haar meditatieruimte binnen. Marij steekt ons meteen een hart onder de riem: ‘Meditatie lijkt zweverig, maar jullie zullen merken dat je er juist met beide benen door op de grond komt te staan.’

Ze vraagt wat het ergste en het beste is wat ons cursisten vandaag kan overkomen. ‘Het zou heel mooi zijn als ik mijn gedachten voor even leer uitschakelen’, antwoord ik. ‘En het slechtste lijkt me dat er nare gevoelens naar boven komen.’ Marij wijst erop dat nare gevoelens heel zinvol kunnen zijn. ‘Ze gaan vanzelf weer weg. Als je ze krampachtig tegenhoudt, zullen ze zich blijven opdringen.’ Dit is een essentieel onderdeel van mediteren: het laten zijn van wat er is. Het advies om mijn gedachten te beschouwen als neonreclames die aan mijn blikveld voorbij trekken, werkt onmiddellijk: ik ontdek dat mijn gedachten van de hak op de tak springen. Best rustgevend om eens van een afstandje naar je eigen brein te kijken.

In het ‘hier en nu’ zijn, daar draait het allemaal om bij mediteren, zegt onze docent. ‘De westerse mens schiet te veel in het denken over verleden en toekomst.’ Ze vraagt ons steeds opnieuw de zin ‘Ik ben me hier en nu bewust van…’ aan te vullen. Ik ga van start: ik ben me hier en nu bewust van de glimlach van mijn overbuurvrouw, van de spotjes aan het plafond, van het zonlicht, van mijn koude voeten, van… ja, van wat eigenlijk? Ik denk geloof ik niet zoveel. Desondanks is het wel verfrissend om te worden gedwongen in het hier en nu te blijven: zo valt je veel meer op.

Dat effect wordt nog versterkt als we de opdracht krijgen een hap van een stuk notenkruidkoek te nemen, onze ogen te sluiten en te kauwen totdat de koek in onze mond in een speekselsapje is veranderd. ‘Mediteren is ergens totaal bij zijn’, zegt Marij. ‘Voel dus totaal wat je eet en probeer je niet te laten afleiden door andere gedachten.’ Ik sluit mijn ogen en begin te kauwen en te herkauwen. Ik concentreer me volledig op de smaken: zoet, noten, kruiden. Het geeft een kick om er zo in op te gaan, maar ik vraag me wel af of ik straks thuis bij het eten de tv, de deurbel, de telefoon en mijn vriend ook ‘uit’ zal zetten.

Hiermee zijn we er echter nog niet. Voordat er ‘ruimte ontstaat en we naar binnen kunnen treden om de stilte te ervaren’, moeten we leren om onze ‘gekte eruit te gooien’. Dus schudden we eerst een kwartier met ons hele lichaam op speciaal hiervoor gecomponeerde muziek en dansen we ook nog een kwartier, alvorens roerloos op een stoel te zitten en ‘dood’ op onze slaapzak te liggen. Zalig, dat doodliggen: ik val bijna in slaap. Maar of dat nu die hoger gelegen stilte in mezelf is?

Nee, dan ‘Gibberish’, dat is pas echt gekkenwerk: minutenlang slaan we hardop onzintaal uit, omdat brabbelen helpt het patroon van voortdurend woordgebruik te doorbreken. Hoewel gênant, voelt het ook lekker om eens een keer ongecensureerd je gevoel te ‘verwoorden’ in het hier en nu.

Vandaag dansen, neuriën, zingen en springen we dat het een lieve lust is. Alles om die mind van ons maar zoveel mogelijk tegen te werken. Vooral niet denken, maar geconcentreerd bezig zijn met doen, is het devies. Dan kom je vanzelf in het hier en nu. Aan het eind van de dag vraag ik me toch af of ik daar de Bhagwan voor nodig heb. Ik heb nog een huis vol gebutste plinten en kozijnen die gladgeschuurd en gelakt moeten worden: kan ik ook héél volledig in opgaan.

• Inlichtingen: Crystal Clear, Kettingstraat 22, 5611 RD, Eindhoven. Tel.: 040-2115881, e-mail: vMarij@hotmail.com

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Kunnen we ons beter concentreren met een muziekje of leidt dat maar af?
Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Kunnen we ons beter concentreren met een muziekje of leidt dat maar af?
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Kort

Parental burn-out: opgebrande ouders door opvoedstress

Ontploffen of in huilen uitbarsten als je kind zeurt, constant moe zijn en je mislukt voelen in je r...
Lees verder
Kort

Parental burn-out: opgebrande ouders door opvoedstress

Ontploffen of in huilen uitbarsten als je kind zeurt, constant moe zijn en je mislukt voelen in je r...
Lees verder
Kort

Beter samenwerken door muziek

Elke maand bezoekt Psychologie Magazine een cursus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De v...
Lees verder
Artikel

De zieligste muziek

Volgens Het Parool-recensent Erik Voermans
Lees verder
Interview

Han de Wit: ‘We zijn goed in het organiseren van ons eigen...

Iemands gedrag valt pas te verklaren als je weet wat er in zijn hoofd omgaat – in de jaren zestig ...
Lees verder
Interview

Ik vergeef je

De een werd jarenlang seksueel misbruikt, de ander neergestoken door een teleurgestelde ex. En toch ...
Lees verder
Artikel

Een spoedcursus creatief denken

Kwesties op het werk, praktische problemen thuis: wat zou het fijn zijn als je daar op commando crea...
Lees verder
Kort

Dieren kennen ritme

Lang werd gedacht dat alleen mensen kunnen meedrummen met verschillende ritmes, maar nu blijken dier...
Lees verder