piekervaringen: meditatietraining.

Elke maand bezoekt Psychologie Magazine een cursus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De vraag 'Wat heb ik eraan?' staat centraal. Deze maand:

Mediteren associeer ik met Tibetaanse monniken in tempels op hoge kale bergen. Ik heb ze het weleens in films zien doen, en dan leek het me altijd een hogere vorm van bewustzijn, slechts weggelegd voor wijze oude mensen die er jarenlang op hebben geoefend. Je geest volledig leegmaken en dan de diepste werkelijkheid ervaren, dat is natuurlijk geen sinecure.

Toch bestaan er ook meditatievormen voor minder spirituele mensen zoals ik. En nog wel bedacht door Bhagwan. ‘Speciaal voor de drukke westerse mens ontwikkelde hij een aantal technieken om snel te leren mediteren’, zegt Marij van Zummeren. Marij is behalve meditatietrainer ook bedrijfsarts. Ze is zelf veelvuldig in India geweest en heeft de kunst van het mediteren uit de eerste hand. Met een slaapzak, warme trui, slobberbroek en een flesje water treed ik samen met drie vrouwelijke cursisten zaterdagochtend op kousenvoeten haar meditatieruimte binnen. Marij steekt ons meteen een hart onder de riem: ‘Meditatie lijkt zweverig, maar jullie zullen merken dat je er juist met beide benen door op de grond komt te staan.’

Ze vraagt wat het ergste en het beste is wat ons cursisten vandaag kan overkomen. ‘Het zou heel mooi zijn als ik mijn gedachten voor even

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vergroot je intelligentie – Het Mozart-effect

In 1993 maakten Amerikaanse neurobiologen bekend dat luisteren naar muziek effect kan hebben op je I...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Artikel

‘Muziek is eigenlijk onze eerste taal’

Lees verder
Column

Ze komme nie, ze komme wel

Lees verder
Kort

Sociaal door muziek

Lees verder
Interview

Hoe ons brein opbloeit van muziek

Lees verder
Artikel

Liedjes uit grootmoeders geheugen

Lees verder
Artikel

Zijn musici gevoeliger?

Lees verder