Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst onderzocht hoe materialisme zich ontwikkelt bij kinderen. Ze vroegen kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen wat hen gelukkig maakte. Ze konden kiezen uit materiële zaken zoals speelgoed en geld, en niet-materialistische waarden als ‘met vrienden zijn’ en ‘goed zijn in sport’. Daarnaast werd het zelfvertrouwen van de kinderen gemeten met een vragenlijst.

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Materialisme bleek vanaf 8 jaar sterk toe te nemen, met een piek in de leeftijdsgroep van 12-13 jaar, om vervolgens weer af te nemen tot in de late adolescentie. Interessant detail: de piek bij 12-13 jaar valt precies samen met een grote afname in zelfvertrouwen. Het zou dus goed kunnen dat onzekere kinderen hun gebrek aan zelfvertrouwen proberen te compenseren met bezittingen.

Om dat te meten, gaven de onderzoekers het zelfvertrouwen van een deel van de kinderen een boost met persoonlijke complimenten. Wat bleek: in deze groep verdwenen de leeftijdsverschillen volledig, terwijl de controlegroep nog steeds piekte bij 12-13 jaar. Goed om te onthouden, als uw kind over zakgeld wil onderhandelen.

Onderzoek van Lan Nguyen Chaplin en Deborah Roedder John, www.csom.umn.edu/Page4742.aspx