Frustraties, ergernissen en conflicten, we zijn er maar druk mee. Dit sociale gedoe heeft veel invloed op ons mentale welzijn. We piekeren ons er suf over, liggen er wakker van, bespreken het met anderen en na veel wikken en wegen, trekken we héél misschien de stoute schoenen aan om er iets van te zeggen. Maar daar wachten we dan vaak lang mee, waardoor ergernissen ons meer energie kosten dan nodig.

6 x Psychologie Magazine + boek Anne de Jong

6 x Psychologie Magazine + boek Anne de Jong

Neem nu een halfjaar abonnement en ontvang het boek ‘De geluksroute’ van Anne de Jong gratis!

Waaraan ergeren we ons zoal en wat doet dat met ons? Om daarachter te komen, voerden Psychologie Magazine en opleidingsinstituut Nonons een onderzoek uit onder 1851 mensen. * Hieruit bleek dat maar liefst 67% zich op dit moment aan iemand ergert. Onze partner staat hierbij met 44% op de eerste plaats als bron van ergernis, gevolgd door familie met 40% en op de derde plaats collega’s met 29%. Een kwart van de ondervraagden is zich sinds de coronacrisis meer gaan ergeren, vooral omdat anderen soepeler met de regels omgaan dan zijzelf.

Ondanks dat 40% zegt er dagelijks last van te hebben, geeft maar liefst de helft van de ondervraagden aan het moeilijk te vinden om ergernissen aan te kaarten. Als voornaamste redenen hiervoor werden ‘niet moeilijk willen doen’ en ‘niet van conflicten houden’ genoemd. Toch is dat jammer, want als het lukt om ergernissen de wereld uit te helpen, dan levert dat veel gemoedsrust en een groter geluksgevoel op.

Psycholoog Anne de Jong biedt in haar boek De geluksroute goede handvatten om sociale ergernissen aan te pakken. Hiermee bouw je betere relaties op en verspil je minder tijd aan piekeren. Meld je nu aan voor zes maanden leesplezier met Psychologie Magazine en ontvang dit boek gratis.

Enquête gehouden onder 1851 mensen. Respondenten zijn geworven via social media, Psychologie Magazine en opleidingsinstituut Nonons. De totale groep bevatte 1695 vrouwen en 134 mannen, met leeftijd onder 30 (15%), 30 tot 39 (24%), 40 tot 49 (24%), 50 tot 59 (23%), 60 tot 69 (10%), 70+ (3%).