opvoeding & ontwikkeling

Over het algemeen zijn kinderen dol op hun grootouders, maar moeders moeder is veruit favoriet, zo blijkt uit onderzoek van psycholoog Harald Euler van de universiteit van Kassel in Duitsland. Hij vroeg tweeduizend proefpersonen naar hun meest geliefde grootouder: 50 procent koos voor oma van moeders kant en 13 procent voor oma van vaders kant. De rest van de stemmen gingen naar verschillende opa’s. De belangrijkste factor voor populariteit bleek de intensiteit van het contact: hoe meer contact, hoe geliefder de grootouder. Maar waarom zoeken met name moeders van moeders contact met hun kleinkinderen?

Harald Euler geeft twee verklaringen voor het verschil in contact. Het zou kunnen zijn, zo betoogt hij, dat oma’s van vaders kant er – anders dan oma’s van moeders kant – nooit 100 procent zeker van kunnen zijn dat het kind ook echt hun kleinkind is. De moeder zou immers vreemd kunnen zijn gegaan, en eigenlijk het kind van een andere man hebben gebaard. De mogelijkheid van ontrouw van de schoondochter zorgt ervoor dat vaders moeder, bewust of onbewust, minder tijd, geld en energie steekt in haar kleinkind.

Een andere – minder vergezochte – verklaring is dat moeders simpelweg eerder geneigd zijn de hulp in te roepen van hun eigen moeder

dan van hun schoonmoeder. Moeders moeder krijgt dus gewoon meer kans om zich populair te maken.

New York Times, november 2002