Hoe kan ik mijn demente opa troosten?

Mijn opa is dementerend en woont op een besloten afdeling in een verzorgingstehuis. Ik vind het moeilijk om hem te bezoeken. Op heldere momenten lijkt hij namelijk te beseffen dat hij tegen zijn zin ‘opgesloten’ zit. Dan gaat hij zacht huilen en vraagt: ‘Wat heb ik gedaan dat ik zo word gestraft?’ Ik zou hem dan graag troosten, maar hoe? Wat kan ik tegen hem zeggen? En heeft dat zin?

Ons advies

Het is moeilijk in te schatten in hoeverre iemand met dementie zelf beseft wat er aan de hand is. Bovendien verschilt het erg van persoon tot persoon in hoeverre iemand zelf lijdt aan de ziekte. Het is niet zo dat iemand met dementie “niets meer door heeft”. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat de denkvermogens van iemand met dementie zijn aangetast, het is dus niet zo dat het verdriet er voortdurend is en op dezelfde manier als het voor uzelf voelt.

Mensen met dementie leven heel erg in het nu. En dat is ook de sleutel tot wat je kunt doen voor een geliefde met dementie. Iemand met dementie neemt wel degelijk emoties waar. Het is dus zelfs mogelijk dat u door uw eigen bedrukte stemming uitlokt dat uw opa verdrietig wordt. Het is niet nuttig om inhoudelijk in te gaan op het verdriet, want uw opa heeft de cognitieve vermogens niet meer om hierop te reflecteren. Wat dan wel? Het nú plezierig maken, aansluiten op de zintuigelijke beleving is hierbij een goed uitgangspunt. Denk aan aanraking; hand strelen helpt om te troosten. En daarnaast proberen om positieve emotie uit te stralen, dat zal hij dan ook eerder spiegelen. Zijn er dingen die u samen kunt doen? Bijvoorbeeld foto’s kijken van vroeger (uw opa kan misschien nog wel van alles vertellen over hoe het toen was), luisteren naar muziek of samen liedjes van vroeger zingen, misschien vindt uw opa het wel prettig om uw stem te horen? Dan is voorlezen een goed idee. Kan hij nog een spelletje doen? Misschien is een wandeling buiten mogelijk (eventueel met uw opa in de rolstoel?).

Wiesje van der Flier

Dementie- en alzheimerexpert

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Leven met Alzheimer: hoe lang nog?

Lees verder
Artikel

Wat kan ik? Wat wil ik?

Dat je ergens goed in bent, wil nog niet zeggen dat je er ook gelukkig van wordt. Volgens onderzoeke...

Lees verder
Artikel

Minder koolhydraten, minder alzheimer? Even checken

Lees verder
Advies

Mijn demente schoonmoeder claimt ons enorm

Lees verder
Artikel

Appelsap tegen alzheimer

Lees verder
Artikel

Hoe is het om dementie te hebben?

Lees verder
Artikel

Langer naar school, later dement

Lees verder
Artikel

Alzheimer, Asperger en andere psychopioniers

Lees verder