Zou ik dit niet moeten kunnen? Is dit wel normaal? Doe ik nou iets geks? Had ik dit niet moeten snappen? Weten? Zien? O, wat lijdt de hele mensheid onder dat soort innerlijke dialogen, merkte psycholoog Marjon Bohré in haar opleidingen bij onder andere zelfacceptatie-expert Brené Brown, en in haar werk als trainer. Bohré: ’Waar al die innerlijke dialogen uiteindelijk over gaan, is de vraag: kan ik mezelf accepteren zoals ik ben? Met al mijn leuke én minder leuke, sterke of mooie eigenschappen?

Training Van angst naar lef
Training

Training Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Mensen die daar een bevestigend antwoord op kunnen geven, hebben minder psychische problemen, zo blijkt uit onderzoek. Ze zijn minder gevoelig voor depressie of angst, hebben minder last van irrationele overtuigingen en narcistische neigingen, kunnen objectiever naar hun eigen gedrag kijken en beter omgaan met kritiek.

#lovemylife

‘Dat we allemaal zo’n moeite met zelfacceptatie hebben, komt doordat we zo ontzettend graag door anderen geaccepteerd willen worden,’ zegt psycholoog Marjon Bohré. ‘We zijn bang om afgewezen te worden vanwege onze minder fraaie kanten.’

De manier waarop we zijn opgevoed, kan die neiging jezelf niet te accepteren zoals je bent nog eens versterken, stelde de bekende humanistisch psycholoog Carl Rogers halverwege de vorige eeuw al. Wordt er onvoorwaardelijk van je gehouden? ‘Als een kind ervaart dat de mate waarin liefde gegeven wordt afhankelijk is van de mate waarin voldaan wordt aan verwachtingen, is de kans groter dat het zichzelf beoordeelt in termen van “waarde”,’ stelde Rogers. En is zo’n kind dus geneigd zichzelf vooral te accepteren als hij ‘het goed doet’.

Meer menselijkheid

Wie leert om milder naar zichzelf te zijn, inziet dat niemand perfect is en wie zichzelf met al zijn onhebbelijkheden kan accepteren, kan zichzelf ook makkelijker aan anderen laten zien zoals hij is. Daarmee laten we onze menselijkheid zien – en vaak blijkt dan dat anderen helemaal niet wegrennen, maar juist dichterbij komen staan. Om te laten weten: ‘Hee, dat heb ik ook.’
‘Als je jezelf accepteert, accepteert de hele wereld jou,’ schreef de Chinese filosoof Lao-tse al een paar honderd jaar voor Christus.

Training Leer loslaten
Training

Training Leer loslaten

  • Leer accepteren in plaats van vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Wil je leren je imperfecties te omarmen en jezelf te accepteren? Samen met het platform Coachfinder heeft Psychologie Magazine een aanbod: 4 persoonlijke sessies met een gekwalificeerde coach, plus de online training ‘Goed zoals je bent’ om in je eigen tijd te volgen. Bovendien krijg je Brené Browns bestseller De moed van imperfectie thuisgestuurd. Daarvoor betaal je nu € 350 (normaal € 460). Bekijk het aanbod.