Werk

Gaat u laat naar bed? Dan is de kans groot dat u een goed stel hersens hebt. Uit langlopend onderzoek onder meer dan vijftienduizend Amerikanen blijkt dat de slimsten vaker laat naar bed gaan dan de minder begaafden.

Volgens evolutionair psycholoog Satoshi Kanazawa valt dit gegeven te verklaren uit de zogenoemde ‘Savanne-IQ-interactiehypothese’. Deze hypothese stelt dat intelligentie in de loop van onze evolutie is ontstaan zodat we het hoofd kunnen bieden aan situaties waarop we van nature niet zijn gebouwd. Intelligente mensen zullen daardoor minder moeite hebben met nieuwe of zelfs ‘onnatuurlijke’ dingen. En omdat nachtelijke activiteiten ongewoon waren voor onze voorouders op de savanne – we konden in het donker immers niets zien en waren dan een makkelijke prooi voor roofdieren – zijn vooral intelligente mensen geneigd deze op te zoeken.

Een groot verschil in bedtijd tussen slimme en minder slimme mensen is er overigens niet. Door de week gaan de slimsten gemiddeld om half één onder de wol, de domsten om twintig voor twaalf. In het weekend halen de domsten half één en de bollebozen kwart voor twee.

Personality and Individual Differences, november 2009