Hoe sporters denken over de kunst van het pieken

  • 1179 woorden
  • leestijd is 6 minuten
We kennen allemaal momenten waarop we willen laten zien wat we waard zijn. Kun je van sporters leren hoe je dan optimaal presteert? Jazeker, maar er wordt ook veel onzin beweerd.

Kijk haar staan, Dafne Schippers, bij de start. De camera’s, de jury, haar concurrenten, het publiek in het stadion: iedereen volgt haar nauwlettend. Schippers is de te kloppen sprintkampioen, die snelheid moet ze nog eens laten zien. De druk moet enorm zijn, de stress niet te doen – maar je ziet het nauwelijks aan haar. Ze glimlacht, een losse lok fladdert langs haar wang. Ze strijkt die opzij en vouwt zich in haar starthouding. Even de stilte – en weg is ze, grandioos.

Hoe doet Schippers dat toch? Zo koelbloedig en ontspannen een prestatie leveren, kun je dat leren? Zijn er trucs uit de topsport die wij kunnen toepassen als we op ons werk moeten pieken? Ger Post, wetenschapsjournalist en docent cognitieve neurowetenschappen, denkt van wel. Onlangs publiceerde hij het boek Stalen zenuwen – Hoe topsporters presteren onder druk (en wat je daarvan kunt leren). Volgens Post zijn topsporters en hun begeleiders ‘grootmeesters op momenten van grote druk’.
Maar de grap is: veel topsporters weten eigenlijk niet precies waardoor ze zo goed presteren. ‘Ze hebben niet altijd inzicht in wat hen heeft geholpen,’ zegt Ger Post. Net als de coaches en analisten

Log in om verder te lezen.
auteur

Marieke van Twillert

» profiel van Marieke van Twillert

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Sporten doet wonderen voor de geest

Rennen en springen doet wonderen voor je geest. Waarom sporten ons brein in topconditie brengt.

Lees verder
Test

Hoeveel tijd alleen heb je nodig?

Lees verder
Kort

Met minder druk juist beter presteren

Lees verder
Artikel

Gelukzalige gevoelens van bungeejumpers

Lees verder
Artikel

Eindeloos alleen

Lees verder
Artikel

Denkwerk nekt sporters

Lees verder
Artikel

Zuurstof houdt jong

Lees verder
Artikel

Lekker spelen

Lees verder