Hoe sporters denken over de kunst van het pieken

We kennen allemaal momenten waarop we willen laten zien wat we waard zijn. Kun je van sporters leren hoe je dan optimaal presteert? Jazeker, maar er wordt ook veel onzin beweerd.

Kijk haar staan, Dafne Schippers, bij de start. De camera’s, de jury, haar concurrenten, het publiek in het stadion: iedereen volgt haar nauwlettend. Schippers is de te kloppen sprintkampioen, die snelheid moet ze nog eens laten zien. De druk moet enorm zijn, de stress niet te doen – maar je ziet het nauwelijks aan haar. Ze glimlacht, een losse lok fladdert langs haar wang. Ze strijkt die opzij en vouwt zich in haar starthouding. Even de stilte – en weg is ze, grandioos.

Hoe doet Schippers dat toch? Zo koelbloedig en ontspannen een prestatie leveren, kun je dat leren? Zijn er trucs uit de topsport die wij kunnen toepassen als we op ons werk moeten pieken? Ger Post, wetenschapsjournalist en docent cognitieve neurowetenschappen, denkt van wel. Onlangs publiceerde hij het boek Stalen zenuwen – Hoe topsporters presteren onder druk (en wat je daarvan kunt leren). Volgens Post zijn topsporters en hun begeleiders ‘grootmeesters op momenten van grote druk’.
Maar de grap is: veel topsporters weten eigenlijk niet precies waardoor ze zo goed presteren. ‘Ze hebben niet altijd inzicht in wat hen heeft geholpen,’ zegt Ger Post. Net als de coaches en analisten

Log in om verder te lezen.
auteur

Marieke van Twillert

» profiel van Marieke van Twillert

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Lichter lopen gaat vanzelf

Journalist Cathelijne Esser krijgt les in mindful hardlopen

Lees verder
Artikel

Mááám, zijn we er al?

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Artikel

Te lui om te sporten? Het zijn de genen!

Lees verder
Kort

Blij met brons

Lees verder
Verhaal

Hoe reageer jij op zintuiglijke prikkels?

Lees verder
Kort

Mensen met overwicht overschatten afstanden

Lees verder
Artikel

Samen voor Oranje

Lees verder
Artikel

Versimpel je leven

Lees verder