Tip 1: Associeer anders
Gewoon nadenken leidt vaak naar de bekende weg. Doe het eens anders: prik met een vinger ‘blind’ op een woord in een leesboek of tijdschrift en associeer verder op dat woord. Zo vind je misschien met het woord ‘allergrootste’ of ‘mand’ wel een originele oplossing voor het feit dat je graag wilt barbecueën maar geen barbecue hebt. Willekeurige woorden prikkelen nieuwe denkrichtingen.

Vijf oude wijsheden voor een zen-zomer

Vijf oude wijsheden voor een zen-zomer

Het regent, de kinderen maken ruzie of de accommodatie valt tegen. Wie er met wijsheid naar kan kijk...

Lees verder

Tip 2: Bedenk zoveel mogelijk
Een briljante ingeving komt vaak voort uit een groot aantal minder goede gedachten. Schrijf dus zoveel mogelijk ideeën op en vermijd kritiek en beoordeling in eerste instantie. Zelfs de gekste dingen gewoon opschrijven.

Tip 3: Kijk vanuit een ander perspectief
We zien vaak allerlei mogelijke oplossingen over het hoofd doordat we maar beperkte aandacht hebben. Door een ander perspectief in te nemen kun je je blik verruimen. Denk bijvoorbeeld eens: hoe zou Obama een lekkage in de tent oplossen? Of Gordon? Of Barbapapa? Of een ‘gevoelsmens’? Een vandaal?

Tip 4: Laat beperkingen los
Ons hoofd zit vol met aannames, meningen en paradigma’s die de neiging hebben zichzelf te bevestigen. Dat blokkeert de creativiteit. Doorbreek blokkades met ‘stel nou dat’-vragen. Stel nou dat we heel rijk waren (als je denkt dat geld een belemmering is), stel nou dat we nooit meer terug hoefden om te werken (als tijdgebrek je tegenhoudt), stel nou dat ik het allermooiste figuur van het hele strand had (als je uiterlijk een belemmering is). Wat verandert er?

Hoe goed kan jij vakantievieren?
TEST
Doe de test »

Hoe goed kan jij vakantievieren?

Tip 5: Laat het even rusten
Wie te lang achtereen actief bezig is met het vinden van een oplossing loopt op een gegeven moment vast. Uit onderzoek blijkt dat mensen onbewust bezig blijven met hun probleem – ook als ze het even loslaten – en dan tot betere oplossingen komen. Neem dus een duik, doe een dutje onder de parasol, ga een potje badmintonnen. Grote kans dat zich even later plots een oplossing aan je opdringt. Eureka!