Griezelig creatief

Creativiteit: we zijn er allemaal dol op! Zeggen we. Want eigenlijk zijn we er vaak juist een beetje huiverig voor. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers in een reeks experimenten waarin onder meer van 73 proefpersonen de onbewuste associaties met creativiteit werden gemeten. De uitkomsten leveren twee inzichten op die van pas kunnen komen bij een brainstorm: […]

Creativiteit: we zijn er allemaal dol op! Zeggen we. Want eigenlijk zijn we er vaak juist een beetje huiverig voor. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers in een reeks experimenten waarin onder meer van 73 proefpersonen de onbewuste associaties met creativiteit werden gemeten. De uitkomsten leveren twee inzichten op die van pas kunnen komen bij een brainstorm:

1 Veel mensen staan diep van binnen ambivalent tegenover nieuwe dingen, maar zullen dat niet eens tegenover zichzelf toegeven; een voorkeur voor creativiteit geldt immers als sociaal wenselijk. In situaties waarin openheid voor originele ideeën belangrijk is, is het dus goed alert te zijn op onbewuste weerstand. Het dodelijke oordeel ‘niet creatief genoeg’ zou bijvoorbeeld best eens kunnen voortkomen uit angst voor echte creativiteit.

2 Zelfs mensen die wel echt open-minded zijn, krijgen in een onzekere situatie een voorkeur voor snelle, praktische ideeën boven een originele inval. En zo’n gevoel van onzekerheid creëer je verrassend makkelijk; de onderzoekers merkten dat het al voldoende was te suggereren dat er voor een probleem maar één juiste oplossing was.

The bias against creativity, Psychological Science, nog te verschijnen

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Alex Boogers over zijn bijzondere afkomst: ‘Alles in mijn leven bleek een leugen’

Schrijver Alex Boogers (47) groeide op in een gewelddadig arbeidersgezin. Boogers wilde niet leven a...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Daarom werd ik coach: ‘Het onzekere bestaan als actrice past niet bij me’

Op haar 18de vertrok Dominique Seedorf van het Brabantse Nuenen naar Amsterdam om naar de Toneelscho...

Lees verder
Artikel

De kandidaten

Lees verder
Artikel

Sorry Flappie…

Lees verder
Kort

Minicursus: creatief vakantieleed oplossen

Lees verder
Artikel

Ook een fout idee kan goed zijn

Lees verder
Artikel

Sporters worden vrolijker oud

Lees verder
Artikel

‘Geluk is vissen met opa’

Lees verder