De auteur bespreekt creativiteitstips die wél werken. Goeroes en zelfhulpboeken overvoeren ons met tips om creatiever te worden. Of die werken, is bijna nooit onderzocht. Wetenschapsjournalist Bas Kast beschrijft technieken waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is. Zoals een half uur met aandacht ademhalen: dat verbreedt je gezichtsveld en geeft daardoor meer originele ideeën.

Het boek helpt vastgeroeste denkpatronen doorbreken. Dagelijkse routine wiegt onze hersenen in slaap. Verrassende handelingen schoppen de vastgeroeste denkpatronen in de war, waardoor nieuwe inzichten kunnen ontstaan. Beleg je brood bijvoorbeeld eens op een ongebruikelijke manier: stort eerst hagelslag op een bord en dip er daarna de beboterde boterham in.

De auteur doet suggesties voor creatieve teams. Alles wat de interactie tussen teamleden bevordert, draagt bij aan creatieve en slimme teambeslissingen, aldus Kast. Zo helpt het als ze op dezelfde etage werken, en geregeld met elkaar lunchen en pauzeren. Belangrijker dan een hoog IQ is het empathische gedrag van de teamleden. Omdat vrouwen gemiddeld genomen wat empathischer zijn dan mannen, nemen teams die voor 80 procent bestaan uit vrouwen doorgaans de creatiefste en slimste beslissingen.