Het Psychologie Magazine-experiment: Liefdesrelaties en hechtingsstijlen
Welke invloed hebben volwassen ervaringen op je basale hechtingsstijl? Psychologie Magazine zocht het uit in een experiment op de site.

Psychologie Magazine deed een paar jaar geleden een experiment naar hechtingsstijlen, in samenwerking met onderzoeksters Roos Vonk en Dineke Kroesbergen van de Nijmeegse universiteit. Bezoekers van de website psychologiemagazine.nl kregen de opdracht om zich in te leven in een relatie of een verliefdheid uit hun verleden. Sommigen werd gevraagd te denken aan een gelijkwaardige relatie, anderen moesten zich een ongelijkwaardige relatie voor de geest halen. Daarbij kregen de deelnemers verschillende opdrachten. Sommigen moesten terugdenken aan een relatie waarin de partner er bovenop zat en zij zelf wat meer afstand bewaarden; anderen dienden zich juist in te leven in het omgekeerde.

Het bleek dat alleen al het terugdenken aan de vroegere relatie invloed had op iemands hechtingsstijl. Roos Vonk: ‘Nadat mensen hadden teruggedacht aan bijvoorbeeld een partner die binding en intimiteit uit de weg ging, scoorden ze lager op veilige hechting en hoger op angstig-obsessieve hechting. Als alleen al het terugdenken aan een bepaalde relatie tijdelijk je hechtingsstijl beïnvloedt, kun je nagaan hoe sterk het effect is wanneer je jarenlang met zo’n partner leeft.’

Je hechtingsstijl is dus niet iets wat onveranderlijk vastligt sinds je jeugd; ook de liefdeservaringen die je als volwassene opdoet, zijn erop van invloed. Vonk: ‘Dat betekent dus dat je met een veilig gehechte partner de kans vergroot dat de relatie gelijkwaardig is, waardoor je jezelf veiliger gaat voelen. Maar ook: dat lang doorgaan met een relatie waarin de ander zich vermijdend opstelt, ervoor zorgt dat je zelf hoger gaat scoren op angstig-obsessief. Dat bevordert weer de kans dat je in een volgende relatie te hard van stapel loopt. Heb je een partner die heel vermijdend is, of juist iemand die er zo bovenop zit dat je het benauwd krijgt, dan is dat dus wel iets om over na te denken.’

Iets anders is het als je altijd in hetzelfde soort relatie terechtkomt. Vonk: ‘Dan zit je in een bepaald patroon, bijvoorbeeld wanneer je bij elke partner weer het gevoel krijgt dat je niet aan je trekken komt. Het is dan zaak om eens goed naar jezelf te kijken. Heb je iets voor jezelf op te lossen?

Misschien probeer je wel bij je partner te halen wat je van je ouders nooit hebt gekregen: onvoorwaardelijke liefde, steun, gezien worden zoals je echt bent. Maar wat je bij je ouders hebt gemist, kan de ander je nooit geven. Dat moet je uiteindelijk accepteren. Als dat lukt, zie je dat mensen daarna evenwichtiger relaties krijgen, doordat ze zich op een gezondere manier gaan hechten. De partner hoeft niet meer een gat in hun ziel te vullen.’

De bezoekers van de website werd ook gevraagd met behulp van twee cirkels aan te geven hoeveel nabijheid ze ten opzichte van hun partner voelen, en hoe nabij ze zich zouden wíllen voelen (de ene cirkel stond voor henzelf en de andere voor hun partner). Het bleek dat de meeste mensen ongeveer voor eenderde willen ‘overlappen’ met hun partner, op de personen met bindingsangst na – die willen iets minder dicht bij hun partner staan.

De mensen die veilig gehecht zijn, blijken het meest tevreden met de afstand tot hun partner: ze wensen slechts een klein beetje meer nabijheid dan ze daadwerkelijk ervaren. Mensen met een angstig-obsessieve hechtingsstijl vinden dat ze veel verder van hun partner staan dan ze zouden willen.