Lessen in de liefde (6)

Heb je bindingsangst of verlatingsangst? Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt

Partner als therapeut
Gelukkig is therapie niet altijd nodig. Het ­leven helpt soms ook een handje. Het blijkt namelijk dat 50 procent van de veilig gehechten een relatie aangaat met een onzeker gehechte partner, en daarmee het goede voorbeeld geeft aan al diegenen die nooit geleerd hebben hoe ‘het’ moet in relaties.

De Amerikaanse psychologe Joanne Davila, die onderzoek doet naar de vraag hoe je je hechtingsstijl kunt verbeteren, is daar zeer optimistisch over. ‘Iemand met een onzekere hechting heeft veel aan een veilig ­gehecht persoon,’ zegt ze. ‘De veilig gehechte persoon is betrouwbaar en serieus, drukt waardering en liefde uit voor de ander en is beschikbaar als de ander hem nodig heeft. Die houding kan soortgelijk gedrag oproepen bij de partner.

In een stevige relatie steunen partners elkaar, ze zoeken elkaar op bij tegenwind. Ze kennen elkaars zwakheden en vangen die van elkaar op, in plaats van daar misbruik van te maken. Ze letten op hun eigen behoeften maar ook op die van de ander, en zorgen ervoor dat er wederkerigheid is.’ Je partner die je geneest van je onzekere gehechtheid: een mooier medicijn is niet denkbaar.

Naar deel 7: experiment: liefdesrelaties en hechtingsstijlen

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stille liefdes

Twaalf procent van alle mensen is op dit moment stiekem verliefd. Negen procent van de gebonden part...

Lees verder
Verhaal

De overeenkomsten tussen planten en mensen

Al nader kennisgemaakt met de buren? Nee, niet dat Duitse stel verderop, maar de planten en bomen ro...

Lees verder
Artikel

Liefde is pokon voor het brein

Lees verder
Test

Durf je je te binden in relaties?

Lees verder
Advies

Mijn man moppert altijd

Lees verder
Interview

Seksuologe Ellen Laan – Seks wordt zwaar overschat

Lees verder
Kort

Een hand als pijnstiller

Lees verder
Advies

Bestaat ‘echte liefde?’

Lees verder