Partner als therapeut
Gelukkig is therapie niet altijd nodig. Het ­leven helpt soms ook een handje. Het blijkt namelijk dat 50 procent van de veilig gehechten een relatie aangaat met een onzeker gehechte partner, en daarmee het goede voorbeeld geeft aan al diegenen die nooit geleerd hebben hoe ‘het’ moet in relaties.

De Amerikaanse psychologe Joanne Davila, die onderzoek doet naar de vraag hoe je je hechtingsstijl kunt verbeteren, is daar zeer optimistisch over. ‘Iemand met een onzekere hechting heeft veel aan een veilig ­gehecht persoon,’ zegt ze. ‘De veilig gehechte persoon is betrouwbaar en serieus, drukt waardering en liefde uit voor de ander en is beschikbaar als de ander hem nodig heeft. Die houding kan soortgelijk gedrag oproepen bij de partner.

In een stevige relatie steunen partners elkaar, ze zoeken elkaar op bij tegenwind. Ze kennen elkaars zwakheden en vangen die van elkaar op, in plaats van daar misbruik van te maken. Ze letten op hun eigen behoeften maar ook op die van de ander, en zorgen ervoor dat er wederkerigheid is.’ Je partner die je geneest van je onzekere gehechtheid: een mooier medicijn is niet denkbaar.

Naar deel 7: experiment: liefdesrelaties en hechtingsstijlen