Lachlexicon

In de dagelijkse omgang lachen we meer dan we denken. Niet alleen omdat we alles zo leuk vinden, maar ook uit beleefdheid of om onze ware gevoelens te maskeren. Er zijn veel manieren om te lachen en hieruit zijn evenzoveel benamingen voor het lachen ontstaan. In dit lachlexicon zijn zoveel mogelijk van deze termen voor lachen verzameld en beschreven. De omschrijvingen gaan in op het geluid van het lachen met verwijzingen naar de etymologie, op de intentie van de lach en er wordt ingegaan op specifieke aspecten van sommige varianten, zoals de houding die mensen aannemen als ze lachen.

Veel aspecten van de lach zijn in onze taal terug te vinden. Zo zijn veel benamingen voor de verschillende manieren waarop wij lachen ontstaan door de specifieke klank. Ook de term ‘lachen’ duidt het geluid bij het lachen aan. Het is te vergelijken met het Oudsaksisch hlahhian, het Oudhoogduits hlahhan en het Oudengels hliehhan. Omdat we als we glimlachen geen geluid voortbrengen, zijn er bij deze vormen van de lach ook geen termen herleid uit de klank. Andere aanduidingen voor de lach en de glimlach zijn ontstaan uit de eigenschappen of uiterlijke kenmerken, zoals de aanstekelijke lach en de stralende lach. Ook heeft men namen gegeven aan de lach door te kijken naar de betekenis of uiting ervan, zoals het hoongelach en de valse lach.

aanstekelijke lach

‘ Een uitbundige lach met krampachtige bewegingen van het lichaam. Er zijn maar weinig mensen die deze lach kunnen weerstaan. De aanstekelijkheid van het lachen bevestigt dat lachen voornamelijk een sociale bezigheid is. Opvallend is dat de humor hier dikwijls in het lachen zelf zit. Zo weten de lachers vaak niet of niet meer waarom het lachen begon. Het meest extreme geval van deze lach is de lachepidemie, die begon op 30 januari 1962 in Tanganyika,

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Nancy Etcoff: ‘Ook humor maakt je mooier

De natuur heeft ons geprogrammeerd om naar mooie dingen te kijken, zegt Nancy Etcoff. Volgens de Ame...

Lees verder
Branded content

Waarom kunst ons zo raakt

Dans, toneel of een schilderij: als we naar kunst kijken, zijn we geen passieve toeschouwers maar do...

Lees verder
Interview

Expert over traumaverwerking bij kinderen: ‘EMDR lijkt nog sneller te werken’

Hoe help je een kind dat na een heftige gebeurtenis schrikachtig of depressief blijft? Carlijn de Ro...

Lees verder
Artikel

Emancipatie in de humor

Lees verder
Artikel

Mannen zijn toch (iets) grappiger

Lees verder
Kort

Echte lach of nepperd?

Lees verder
Artikel

Het eq van Sanne Wallis de Vries ‘Ik ben geworden wie ik was’

Lees verder
Artikel

‘Is die wel echt vrolijk?’

Lees verder
Artikel

Leuke grappen?

Lees verder