Kloosterleven

Een rondgang langs drie verschillende kloosters, ieder met zijn eigen karakter, dagorde en regels voor de bezoekers. Maar één ding hebben ze gemeen: als gast ervaar je een sereen gevoel dat je zelf, al naar gelang je levensovertuiging, kunt invullen.

Even ben ik opstandig. Hiervoor kom ik niet naar het klooster! De dominee heeft ontdekt dat hij met twee broeders en een priester aan tafel zit en nu moeten die het ontgelden. Hoe zij het celibaat ervaren, wil de dominee weten. En zou het misbruik van jongens binnen de Amerikaanse katholieke kerk misschien door het celibaat in de hand zijn gewerkt?

In de refter van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningsoord van de Trappisten in Berkel-Enschot zit niemand te wachten op een discussie over dit soort afgekloven onderwerpen. Toch gaat de dominee onverdroten door. Hij spreekt sleetse teksten over je leven in Jezus’ hand leggen en bejubelt de superioriteit van zijn protestantse geloof.

Na het eten loop ik ontstemd door de kloostertuin. Voor preken noch geredekavel ben ik hier gekomen. Als ik al wil praten over dit soort onderwerpen, inclusief de paus in Rome, doe ik dat elders. Niet in het klooster. In het klooster kom ik om mijn geest te laven aan de stilte. Met andere gasten praat ik over wat ons bindt, niet over wat ons scheidt. Het klooster is geen debatingclub. En zoals niemand probeert mij tot enig geloof te bekeren, zo zal ik anderen nooit

Log in om verder te lezen.
auteur

Annegreet van Bergen

» profiel van Annegreet van Bergen

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Schrijver Judith Visser: ‘Mensen groeten kon ik niet’

Judith Visser (40) heeft asperger en leeft teruggetrokken en dicht bij de natuur. Ze is getrouwd, ma...

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Artikel

De dag door met kalme energie

Lees verder
Column

Eindelijk rust

Lees verder
Column

Zonder woorden

Lees verder
Kort

Maak je hoofd leeg (1): stel prioriteiten

Lees verder
Artikel

Alleen zijn met je gedachten

Lees verder
Artikel

Versimpel je leven

Lees verder