Dit is tot nu toe dé vragenlijst die ook in onderzoek naar hoogsensitiviteit wordt gebruikt, en focust vooral op de lastige kanten van gevoeligheid.

Training Hoogsensitiviteit als kracht
Training

Training Hoogsensitiviteit als kracht

  • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
  • Leer je grenzen herkennen en bewaken
  • Krijg toegang tot de besloten HSP-Facebookgroep
  • Nu met gratis Hooggevoelig special t.w.v. 9,99
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Psycholoog Veronique de Gucht en haar collega’s van de Universiteit Leiden vinden het echter tijd voor een test die wat meer gericht is op de positieve aspecten van omgevingsgevoeligheid.

Ze legden vragen uit Arons test, andere vragenlijsten en nieuwe vragen voor aan een groep respondenten. Ze destilleerden daaruit zes factoren die iemands sensitiviteit goed in kaart kunnen brengen.

Vier daarvan zijn positief, zoals een scherp oog voor detail en voor de emotionele lading van een foto of schilderij en het vermogen te genieten van een ontspannende activiteit. HSP’s zijn ook sociaal gevoelig: ze zien vaak wanneer iemand zijn gevoelens maskeert met een glimlach.

Training HSP@work: zo blijf je in balans
Training

Training HSP@work: zo blijf je in balans

  • Ontdek je talenten als HSP
  • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
  • Inspirerende video’s en onderzoeksresultaten van HSP-expert Esther Bergsma
Bekijk de training
Nu maar
49,-

‘Het gaat er niet alleen om te begrijpen waarom iemand makkelijk overweldigd kan raken,’ aldus de onderzoekers, ‘maar ook om de mate waarin iemand subtiliteiten kan oppikken, de emotionele waarde ziet in kunst en de diepte waarmee hij deze prikkels verwerkt. Dat zijn sterke punten die iemand verder kan ontwikkelen en inzetten om zich beter te gaan voelen.’

Journal of Personality Assessment, 2022