Ontploffingsgevaar!

Het is oppassen geblazen als mensen plotsklaps over hun toeren raken. Een aantal tips voor eerste hulp bij emotionele uitbarstingen.

Met een rood aangelopen hoofd stuift de baas woest naar binnen, een goede vriendin staat wanhopig huilend op de stoep, de buurvrouw krijgt het in de lift tussen de tweede en vijfde verdieping plotseling Spaans benauwd. In het dagelijks leven hebben we onvermijdelijk te maken met heftige emoties van mensen, maar meestal weten we niet precies wat nu de beste manier is om daarmee om te gaan. Aan de ene kant wil je zo iemand graag helpen, aan de andere kant kan zo’n uitbarsting ook wrevel opwekken, omdat je ongewild wordt meegesleurd in een draaikolk van emoties.

Onze eerste instinctieve reactie op een emotionele explosie is meestal niet de juiste, zegt klinisch psycholoog Albert Bernstein in zijn boek How to deal with emotionally explosive people. Als therapeut heeft hij inmiddels dertig jaar ervaring met emotionele mensen. Bernstein: ‘Vaak zijn we geneigd om verdrietige mensen op te vrolijken, om mensen die in paniek zijn te beschermen en om boze mensen met gelijke munt terug te betalen. Maar dit soort ‘primitieve’ reacties verergeren de situatie alleen maar. Wanneer je bijvoorbeeld beschermend reageert op een vrouw die een paniekaanval heeft, kan zij gaan denken dat er echt iets is om bang voor te

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Kan je gewicht toenemen zonder dat je meer eet?

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Artikel

Op zoek naar een goed gevoel

Lees verder
Artikel

De verborgen betekenis van geld

Lees verder
Artikel

Overschatte kleuters

Lees verder
Artikel

Met je stem aan de slag

Lees verder
Advies

Hoe raak ik sombere gevoelens snel kwijt?

Lees verder
Column

Allemaal stofjes

Lees verder