Ontploffingsgevaar!

Het is oppassen geblazen als mensen plotsklaps over hun toeren raken. Een aantal tips voor eerste hulp bij emotionele uitbarstingen.

Met een rood aangelopen hoofd stuift de baas woest naar binnen, een goede vriendin staat wanhopig huilend op de stoep, de buurvrouw krijgt het in de lift tussen de tweede en vijfde verdieping plotseling Spaans benauwd. In het dagelijks leven hebben we onvermijdelijk te maken met heftige emoties van mensen, maar meestal weten we niet precies wat nu de beste manier is om daarmee om te gaan. Aan de ene kant wil je zo iemand graag helpen, aan de andere kant kan zo’n uitbarsting ook wrevel opwekken, omdat je ongewild wordt meegesleurd in een draaikolk van emoties.

Onze eerste instinctieve reactie op een emotionele explosie is meestal niet de juiste, zegt klinisch psycholoog Albert Bernstein in zijn boek How to deal with emotionally explosive people. Als therapeut heeft hij inmiddels dertig jaar ervaring met emotionele mensen. Bernstein: ‘Vaak zijn we geneigd om verdrietige mensen op te vrolijken, om mensen die in paniek zijn te beschermen en om boze mensen met gelijke munt terug te betalen. Maar dit soort ‘primitieve’ reacties verergeren de situatie alleen maar. Wanneer je bijvoorbeeld beschermend reageert op een vrouw die een paniekaanval heeft, kan zij gaan denken dat er echt iets is om bang voor te

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik raak van streek van andermans emoties

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Zeven zinvolle zaterdagen

De zaterdag gaat meestal op aan hockeyles, huiswerk en kamer opruimen. Maar wat als je hem ook voor ...

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijn emoties leren uiten?

Lees verder
Artikel

Zo stop je met troost-eten

Lees verder
Interview

Positiviteitsexpert Barbara Fredrickson over emoties

Lees verder
Interview

De 4 grote emoties volgens actrice Sanne Vogel

Lees verder
Artikel

Omgaan met het grote werktaboe: psychische problemen

Lees verder
Artikel

Op zoek naar een goed gevoel

Lees verder