Een depressie heeft twee belangrijke hoofdkenmerken. Het eerste belangrijke kenmerk van een depressie is dat je minimaal twee weken achter elkaar last hebt van somberheid en neerslachtigheid. Het tweede symptoom van depressie is dat je echt nergens plezier meer in hebt.

Test: ben je depressief?
TEST
Doe de test »

Test: ben je depressief?

Daarnaast zijn er negen concrete kenmerken van een depressie, waarvan je er minstens vijf moet hebben om jezelf depressief te noemen.

De 9 kenmerken van depressie

  1. Terugkerende gedachten over de dood en/of zelfmoord
  2. Dagelijks weinig of juist veel slapen
  3. Veel of weinig eten en daardoor duidelijke gewichtstoename of afname
  4. Motorische bewegingen zijn langzamer of juist onrustiger geworden
  5. Permanente sombere stemming
  6. Concentratieproblemen.
  7. Last van energieverlies en vermoeidheid
  8. Gevoel van waardeloosheid en schuld
  9. Besluiteloosheid.

Wanneer wordt een dip een depressie?

Psycholoog Ad Bergsma: ‘Als je minder dan vijf van deze symptomen van depressie hebt, zit je in een dip. Maar dat wil niet zeggen dat je je dan helemaal niet druk hoeft te maken. Want een dip zorgt wel voor een verhoogd risico om in de toekomst depressief te worden. Een depressie kan dan net als een verkoudheid naar een dubbele longontsteking gaan, van een vervelende situatie naar een levensbedreigende situatie. Dus het belangrijke onderscheid is: heb je steeds vaker en langer een dip? Verstoort de situatie uw normale functioneren ernstig? Dan is het geen dip meer maar een depressie.’

Vermoed je dat je een depressie hebt? Dan is het allereerst van belang professionele hulp te zoeken. Maar wat kun je zelf doen? De tips van depressie-onderzoeker Ad Bergsma helpen je om op eigen kracht sombere gevoelens te bestrijden.