Zoals veel dieren proberen apen al op jonge leeftijd seks uit. Niemand kijkt daarvan op. Maar als het om de jongen van onze soort gaat, ligt het anders.In het preutse Amerika worden kinderen soms van school gestuurd vanwege praktijken die alleen in de verte iets met seks te maken hebben.

Test opvoedstijlen: wat kenmerkt jouw manier van opvoeden?
TEST
Doe de test »

Test opvoedstijlen: wat kenmerkt jouw manier van opvoeden?

Neem het achtjarige jongetje dat op de speelplaats een meisje een zoen op haar wang had gegeven. Uiterst zorgwekkend gedrag dus, waarover moeders zich met verbijsterde blik afvroegen hoe uit te leggen waar de fout zit. Waarom kan een duw geven wél en een zoen niet? De overtreders moeten dan een briefje schrijven waarin ze beloven zoiets nooit meer te doen.

Ik ben blij dat mijn apen niet kunnen schrijven, want ik zou een stapel briefjes hebben van hier tot ginder. Jonge apen ravotten de hele dag en natuurlijk klimt er wel eens een jong mannetje op een vrouwtje en maakt parende bewegingen. Hij weet nog niet hoe het moet, en heeft meestal niet eens een erectie. Ook staat het vrouwtje niet altijd stil, zoals het hoort. Ze draait zich soms plotseling om en maakt er een spelletje van. Dit alles gebeurt meestal in een ontspannen sfeer die niets met echte seks van doen heeft.

Seks moet geleerd worden van de ouders, want apen die zonder soortgenoten zijn grootgebracht, weten vaak niet hoe ze moeten paren. Dit leidt tot masturbatie of, erger, frustraties die agressief worden afgereageerd. Geen wonder dat dierentuinen op zoek zijn naar een oplossing. Men krijgt de apen soms aan de gang via films met seksuele standjes. De films hoeven geen seks tussen apen te tonen; in feite werken menselijke pornofilms net zo goed.

Normaal gesproken is dit niet nodig, omdat apen al jong leren voor later. Zoals wanneer een mannetje voor het eerst probeert met een van de favoriete vrouwtjes van de alfaman te paren. Als hij nog klein is, is dat geen probleem. Maar er komt een moment waarop hij er zo ongenadig voor op z’n donder krijgt dat hij nooit meer vergeet hoe de verhoudingen liggen.

Jonge vrouwtjes leren in dezelfde periode dat zij een object van begeerte zijn. Er wordt zelfs om hen gevochten! Ineens zie je ze zelfbewust op een stapel voer aflopen, waar ze vroeger niet bij in de buurt zouden durven komen.

Training Meer genieten van seks
Training

Training Meer genieten van seks

  • Nog meer genieten van seks, alleen én samen
  • Ontdek jouw seksuele rem en gaspedaal
  • Leer welke seksmythes er zijn, en hoe die jouw plezier in de weg kunnen staan
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Hun seksuele aantrekkelijkheid is nu een wapen. Mannetjes laten ineens van alles toe en vrouwelijke rivalen houden zich afzijdig; ze beseffen maar al te goed voor wie de mannetjes partij zullen kiezen, mocht er ruzie ontstaan.

Mensenjongens en -meisjes leren dit soort lessen natuurlijk ook, maar stukken later, omdat we ze zo min mogelijk kans geven als ze jong zijn.