Creativiteit is aangeboren én aangeleerd. We hebben geen creativiteitskwab in onze hersenen; creativiteit hangt vooral af van de communicatie tussen breingebieden. Mensen die hoog scoren op een creativiteitstest hebben bijvoorbeeld vaak veel interactie tussen hun twee hersenhelften. Bij de meeste mensen hebben de hersenhelften wel iets weg van een motor en een zijspan.

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De linker hersenhelft, gericht op routine en details, maakt vaart en de rechter hersenhelft, gericht op nieuwe ervaringen en het grote geheel, hobbelt mee. Bij creatieve geesten, zoals veel kunstenaars die hebben, lijkt de rechter hersenhelft wat actiever dan bij anderen. Dat is deels aanleg: het moet je in de genen zitten dat je rechter hersenhelft lekker meedoet.

Maar het is niet alleen maar aanleg. De juiste omstandigheden doen er ook toe. Wie plezier heeft, doet het bijvoorbeeld beter tijdens een brainstorm dan wie deelneemt met tegenzin, stress of geldingsdrang. Dat zit hem vooral in de stroom dopamine die wordt aangemaakt als je plezier hebt; die remt op zijn beurt de controlecentra in de linker prefrontaalschors. Minder controle links betekent vaak wat meer ruimte voor de rechter hersenhelft. Normaal laten de controlecentra alle processen in je hoofd ordelijk verlopen. Dat gebeurt dus niet als je lekker in

Log in om verder te lezen.