Column: Ontmaskeringsangst

 • 417 woorden
 • leestijd is 3 minuten
 • foto: Eric van den Elsen
Ik ga iets bekennen. Met enige schaamte, omdat ik weet dat ik zo langzamerhand milder en wijzer had moeten zijn en bovendien bang ben dat het lijkt op koketteren.

Maar het verhaal over het imposter syndroom in dit nummer – dat slaat dus enorm op mij.

Verhaal

Imposter syndroom: ‘Wat ik kan, kan toch iedereen’

Hoogopgeleid, capabel, succesvol en tóch bang dat iedereen op een dag ontdekt dat je eigenlijk niks...

Lees verder

Ik heb last van ontmaskeringsangst. Niet gewoon een beetje prettige podiumvrees, die lichte kriebel als je iets spannends moet doen, maar de aan zekerheid grenzende overtuiging dat ik eigenlijk helemaal niets kan en dat dat binnenkort een keer uit moet komen. Dan ziet iedereen wat ik diep vanbinnen allang weet, maar waar ik mijn hele leven al voor wegren: dat het allemaal bluf was tot nu toe. Dat ik niks voorstel.

Nu niet gaan lachen en zeggen: ‘Nou, dat zal wel meevallen hè, je hebt toch maar mooi zendtijd op pagina zes weten te verdienen voor die zogenaamde bekentenis van je.’ Imposters weten ook wel dat ze een succesvolle indruk wekken. Ze geloven alleen niet dat dat terecht is. Daarom maken tegenargumenten helemaal geen indruk. Ook behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ja, zegt de imposter tegen zichzelf, tot nu toe ben ik er misschien aardig doorheen gefietst, maar dat is omdat het A) tot nu toe nog nooit écht moeilijk is geweest – dat leek vooraf wel zo, maar aangezien het me is gelukt, kan het nooit veel hebben voorgesteld; B) ik enorm geholpen ben door die-en-die; of C) ik enorm veel mazzel heb gehad. Achteraf bekeken zijn het dus geen successen maar gewoon gelukjes. Niks om trots op te zijn.

Schrale troost: het zijn doorgaans niet de slechtsten die lijden aan het imposter syndroom – het zijn juist de strebertjes, de hoogvliegers, de beste meisjes van de klas. Natalie Portman. Jodie Foster. Sheryl Sandberg. Zelfs Maya Angelou, Nobelprijswinnares, burgerrechtenactiviste en wijsheidskoningin met tientallen prachtige posterquotes op haar naam. In mijn eigen familie is het een patroon dat al minstens drie generaties teruggaat van moeder op dochter. Wij leggen de lat hoog, voor onszelf en voor anderen. En wij zeggen wel tegen elkaar dat je liefde niet hoeft te verdienen met prestaties, maar stiekem denken we daar anders over.

Online training

Goed zoals je bent

 • Leer jezelf accepteren
 • Omarm je imperfecties
 • Met boek van Brené Brown

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

‘Wordt het bij jou niet minder met de jaren?’ vroeg mijn lieve collega Marieke nadat ik dan eindelijk uit de kast was gekomen als baas die denkt dat ze er niks van bakt (eng moment). Ik zou graag liegen dat dat zo is.
Het enige wat ik in alle eerlijkheid kan zeggen: heel langzaam leer ik om me iets minder aan te trekken van het stemmetje in mijn hoofd. Want je kunt je gedachten niet altijd sturen. Maar je hoeft ook niet alles te geloven wat je denkt.

auteur

Sterre van Leer

Elke keer als ik koffie ga halen, kom ik langs ‘de blije muur’. Op dat muurtje naast de keuken prikken we elke maand grappige tweets, mails en brieven die we binnenkrijgen.

» profiel van Sterre van Leer
 • Meer over

  Werk

  Welk type werk als betekenisvol voelt, is voor iedereen anders. Ben je ontevreden of twijfel je aan het nut van je werk? Soms kan het helpen om anders tegen je werk aan te kijken; misschien valt er nog een mouw aan te passen. Of is het toch tijd voor een andere baan?

  Bekijk dit thema
 • Meer over

  Zelfvertrouwen

  Mensen met een negatief zelfbeeld kraken zichzelf - hardop of in gedachten - voortdurend af. Ze zijn bang om door de mand te vallen, liggen nachtenlang wakker van kritiek, of zijn heel perfectionistisch om alle kritiek maar vóór te zijn.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Eerste hulp bij faalangst

Hartkloppingen, zweten, blinde paniek.. Wie blokkeert op momenten dat hij moet presteren, kan daar f...

Bekijk video
Artikel

Mááám, zijn we er al?

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Artikel

Angst zit in het neuspuntje

Lees verder
Artikel

Zo overwin je je angst

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik nieuwe vrienden?

Lees verder
Advies

Onze vriendin vermijdt contact met mannen

Lees verder
Verhaal

Ex Jehovah’s Getuigen Frances: ‘Ik kon niet langer zwijgen’

Lees verder
Artikel

Plasangst onderschat probleem

Lees verder