‘Ik wil smaken beïnvloeden

Hij is de primus inter pares, de chef tussen de koks. Dag in, dag uit spoort hij zijn keukenbrigade aan de sterren van de hemel te koken. Robert Kranenborg, eigenaar van restaurant Vossius in Amsterdam, wil bovendien dat zijn gasten zich goed voelen. Hoe scoort hij op de vijf dimensies van emotionele intelligentie?

Het EQ van Robert Kranenborg

Het is Robert Kranenborg (52) vanmiddag niet meer aan te zien, maar vanochtend heeft hij een stevige teleurstelling moeten verwerken. Niet Vossius, maar Vermeer, het restaurant van zijn voormalige pupil Pascal Jalhaij, heeft dit jaar de felbegeerde tweede Michelinster gekregen. Halverwege het gesprek wordt hij er weer bruusk aan herinnerd, als zijn chef patissier komt binnenstormen: ‘Verdomme!’, roept de patissier met trillende lippen. ‘Ik hoorde het net. Waarom Pascal wel en wij niet?’ Kranenborg blijft rustig en brengt zijn woedende medewerker tot bedaren. ‘We zijn pas een dik jaar bezig’, sust hij, ‘en dat is te snel voor een tweede ster. Onze beurt komt nog.’

Als chef-kok van La Rive, het restaurant van het Amsterdamse Amstelhotel, had Robert Kranenborg al twee Michelinsterren bij elkaar gekookt. Maar toen hij een paar jaar geleden besloot om voor zichzelf te beginnen, was hij weer terug bij af. Geen restaurant, geen sterren, maar wel eindelijk eigen baas. Gelukkig kreeg Vossius bij de opening één ster, ‘op mijn blauwe ogen’, lacht Kranenborg, ‘want we hadden nog niets laten zien.’ Natuurlijk, hij is ambitieus en wil ooit nog eens die derde ster bemachtigen, maar de werkelijke reden voor

Log in om verder te lezen.
auteur

Suzanne Weusten

Suzanne Weusten (1953) is psycholoog en journalist. Ze was hoofdredacteur van Psychologie Magazine.

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ronald Plasterk: ‘Er zit wel iets manisch in mij’...

Als wetenschapper moet hij zijn team onderzoekers stimuleren en motiveren. Als columnist kan hij op ...
Lees verder
Artikel

Ronald Plasterk: ‘Er zit wel iets manisch in mij’...

Als wetenschapper moet hij zijn team onderzoekers stimuleren en motiveren. Als columnist kan hij op ...
Lees verder
Branded content

Echt ontspannen op vakantie

Weten we nog wel wat ervoor nodig is om goed uitgerust thuis te komen van vakantie? Auteur Peggy van...
Lees verder
Branded content

Echt ontspannen op vakantie

Weten we nog wel wat ervoor nodig is om goed uitgerust thuis te komen van vakantie? Auteur Peggy van...
Lees verder
Advies

Hoe krijg ik mijn peuter aan het eten?

De laatste weken wil mijn dochtertje van bijna 2 bijna niks meer eten en maakt ze overal een strijd ...
Lees verder
Advies

Hoe krijg ik mijn peuter aan het eten?

De laatste weken wil mijn dochtertje van bijna 2 bijna niks meer eten en maakt ze overal een strijd ...
Lees verder
Kort

Waarom jongere kinderen betere beslissingen nemen

Jonge kinderen (van 4) nemen net iets betere beslissingen dan oudere kinderen (vanaf 6), ontdekten p...
Lees verder
Artikel

Apen, taal en intelligentie

De mens is uniek in het dierenrijk door zijn taalvermogen en intelligentie, en het is verleidelijk e...
Lees verder
Artikel

Vijfhonderd jaar zwakzinnigheid

Negentig procent van Nederlandse journalisten zei enkele jaren geleden tijdens een onderzoek dat zij...
Lees verder
Artikel

‘Ik sta dicht bij het kind in mezelf’

Als 43-jarige is ze niet te oud om zich te kunnen inleven in de belevingswereld van de puber. Het af...
Lees verder
Artikel

Ons verstand kan niet zonder gevoel

Emoties vormen de ruggengraat van onze intelligentie. Alleen bij de gratie van ons gevoel kunnen wij...
Lees verder
Artikel

7 tekenen dat je slimmer bent dan gemiddeld

Natuurlijk zijn niet alle intelligente mensen hetzelfde. Toch blijken sommige persoonstrekjes opvall...
Lees verder