‘Ik wil smaken beïnvloeden

Hij is de primus inter pares, de chef tussen de koks. Dag in, dag uit spoort hij zijn keukenbrigade aan de sterren van de hemel te koken. Robert Kranenborg, eigenaar van restaurant Vossius in Amsterdam, wil bovendien dat zijn gasten zich goed voelen. Hoe scoort hij op de vijf dimensies van emotionele intelligentie?

Het EQ van Robert Kranenborg

Het is Robert Kranenborg (52) vanmiddag niet meer aan te zien, maar vanochtend heeft hij een stevige teleurstelling moeten verwerken. Niet Vossius, maar Vermeer, het restaurant van zijn voormalige pupil Pascal Jalhaij, heeft dit jaar de felbegeerde tweede Michelinster gekregen. Halverwege het gesprek wordt hij er weer bruusk aan herinnerd, als zijn chef patissier komt binnenstormen: ‘Verdomme!’, roept de patissier met trillende lippen. ‘Ik hoorde het net. Waarom Pascal wel en wij niet?’ Kranenborg blijft rustig en brengt zijn woedende medewerker tot bedaren. ‘We zijn pas een dik jaar bezig’, sust hij, ‘en dat is te snel voor een tweede ster. Onze beurt komt nog.’

Als chef-kok van La Rive, het restaurant van het Amsterdamse Amstelhotel, had Robert Kranenborg al twee Michelinsterren bij elkaar gekookt. Maar toen hij een paar jaar geleden besloot om voor zichzelf te beginnen, was hij weer terug bij af. Geen restaurant, geen sterren, maar wel eindelijk eigen baas. Gelukkig kreeg Vossius bij de opening één ster, ‘op mijn blauwe ogen’, lacht Kranenborg, ‘want we hadden nog niets laten zien.’ Natuurlijk, hij is ambitieus en wil ooit nog eens die derde ster bemachtigen, maar de werkelijke reden voor

Log in om verder te lezen.
auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Slimmer, maar minder fit

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Artikel

Het EQ van wilma nanninga, hoofdredacteur van privé ‘Ik ben geen wereldverbeteraar’

Lees verder
Verhaal

Waarom kennis nuttiger is dan intelligentie

Lees verder
Artikel

Apen, taal en intelligentie

Lees verder
Artikel

‘Ik heb geen grenzen’

Lees verder
Artikel

intelligentie Slimme weetjes

Lees verder
Artikel

Een groot gezin kweekt EQ

Lees verder