We denken dat we vooral moeten laten zien hoe productief, hoe perfect we wel niet zijn. Maar perfectie verhindert ons te focussen op wat belangrijk is -en te accepteren dat we een paar ballen zullen laten vallen.

4 tips voor een gezond brein – om meteen mee te beginnen

4 tips voor een gezond brein – om meteen mee te beginnen

Gezonde hersenen, die willen we natuurlijk allemaal. 4 tips waarmee je je brein in gezonde conditie ...

Lees verder

Productief gedrag bestaat uit vier componenten: het is een successtrategie, een afleiding, een mentaliteit en een vertoon ten behoeve van anderen. In alle gevallen schiet onze productiviteit haar doel voorbij en schaadt het ons vermogen succesvol te zijn in de digitale toekomst. Niet dat productiviteit passé is, maar het zou ook niet de maat van alle dingen moeten zijn.
Als mensen beschikken we over ongelooflijke, zeer menselijke vaardigheden. Die zullen ons het meest van dienst zijn in een toekomst van robots en machines.

Oefening: Klungel wat aan

Probeer je bij de volgende taak die je begint of de volgende vergadering die je bijwoont niet meteen te richten op productiviteit. Plan momenten in van onproductiviteit: neem pauzes, laat je gedachten de vrije loop, overdenk wat je hebt gedaan of wilt doen, klungel wat aan en maak een praatje met je collega’s.

Een nadruk op perfectie en het vertoon van productiviteit maken het voor mensen moeilijk om een strategische keuze te maken en onproductief te zijn. Omarm imperfectie. Zie in dat het van durf getuigt als jij of mensen om je heen durven te falen.

Wil je graag meer weten over productiviteit?

De beroemde Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe schreef speciaal voor Psychologie Magazine een essay over de kunst van onproductief zijn. Als het aan hem ligt schrappen we het woord ‘druk’ uit ons woordenboek. Juist in mínder doen ligt de sleutel naar meer geluk en creativiteit.
Lees hier het volledige artikel.