Hoe tem je het hunkerbrein?

De verstokte rokers onder ons kennen het, net als de drinkers, chocolade-adepten, shopaholics en internetfanaten: dat ene, brandende verlangen dat maar niet uit het hoofd is te bannen. Die hemeltergende hunkering naar de verlossende sigaret, dat koele glas witte wijn, of die maxireep Toblerone extra-puur die fluweelzacht weg zal smelten op de tong.

TEST
Doe de test »

Ben je gevoelig voor verslaving?

Voor sommigen is het de gedachte aan ongegeneerd shoppen op de keuken­afdeling van de Bijenkorf waar alles zo mooi glimt; bij anderen is het de neiging constant Facebook te checken.

Zo’n vreselijke drang naar iets heel specifieks dat maar in het hoofd blijft doorzeuren wordt door psychologen ook wel craving genoemd. Oorspronkelijk was het een term voor de ­onstuitbare hunkering van drank- en drugsverslaafden. Maar inmiddels wordt aangenomen dat iedereen wel een bepaalde mate van craving kent. Sterker nog, als we Amerikaanse onderzoekers mogen geloven, lijkt het wel alsof we en masse hunkeren.

Vooral gedachten aan bepaalde etenswaren blijken ons vaak bezig te houden: maar liefst 100 procent van de vrouwen heeft een onstuitbaar verlangen naar specifieke soorten voedsel, tegen 75 procent van de mannen. Die voedselhunkeringen gaan vooral over chocolade; met stip op 2 staan koolhydraatrijke verleiders, zoals koekjes, kroketten en pasta.

Log in om verder te lezen.