Hallo Ursela,
Mijn moeder heeft in mijn eerste vijftien levensjaren veel krediet opgebouwd bij mij. Na de scheiding vijfentwintig jaar geleden is ze zich echter zo egoïstisch en manipulatief gaan gedragen dat dit ten koste is gegaan van onze relatie. Haar relatie met mijn dochter van vijf beperkt zich tot een paar bezoekjes, kaartjes en telefoontjes per jaar.

Training Coach worden: de eerste stap
Training

Training Coach worden: de eerste stap

  • Leer wat coaching is en wat niet
  • Leer de basis van effectieve methodieken
  • Ontdek of je verder wilt leren voor coach
Bekijk de training
Nu maar
150,- incl btw

Ik ervaar ons samenzijn als onprettig en vele gesprekken hebben niet geholpen. Ik vind wel dat zij recht heeft op haar levenswandel, maar ik mijd haar liever. Toch is dit moeilijk voor me vanwege het krediet van de eerste vijftien jaar (‘het is toch je moeder’) en omdat ik vanuit mijn verantwoordelijkheid als ouder het contact tussen mijn moeder en mijn dochter niet in de weg wil staan. Mijn gevoel zegt enerzijds ‘wegwezen, zij verandert haar gedrag toch niet, dus bescherm jezelf’, anderzijds voel ik de dubbele verantwoordelijkheid als kind én als vader.

Op bovenstaande na ben ik in harmonie met mijzelf en mijn relaties, en ben ik een gelukkig mens. Wat raad je me aan om uit deze spagaat te komen?

Met vriendelijke groet,
Jack

Beste Jack,
Graag wil ik je allereerst laten weten dat ik je wens om het contact tussen je dochter en je moeder niet in de weg te willen staan zeer lovenswaardig en bewonderenswaardig vind. Temeer je het samenzijn met je moeder als onprettig ervaart. Ondanks dat voel je toch een dubbele verantwoordelijkheid als kind én als vader.

Om aan beide gevoelens tegemoet te komen – ‘wegwezen’ en ‘jezelf beschermen’ versus ‘je dubbele verantwoordelijkheid als kind en als vader te nemen’ – kun je overwegen de contacten tussen je moeder en je dochter zodanig te stroomlijnen/te organiseren dat je daar zelf zoveel mogelijk buiten blijft staan.

Met andere woorden dat je moeder en je dochter, zonder jouw aanwezigheid, bijvoorbeeld één specifieke dag in de maand samen iets ondernemen (bijvoorbeeld winkelen, een dierentuin bezoeken, samen koekjes bakken, logeren), ervan uitgaande dat je moeders gezondheid/fysieke gesteldheid dat ook toelaat. En zij dat ook wil. Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn activiteiten zoals een bioscoop/theaterbezoek, een barbecue en/of een verjaardagsfeest (bijeenkomsten waar meerdere familieleden/vrienden aanwezig zijn) ook een optie.

Op die manier kunnen je moeder en je dochter, met jou aan de zijlijn, in elkanders gezelschap vertoeven zonder dat je direct/actief deel van hun kringetje uitmaakt. En wie weet optimaliseer je daardoor ook nog eens spelenderwijs het contact tussen jou en je moeder.

Jack, met een beetje creativiteit lukt het jou zeker wel om een zodanig compromis te sluiten dat alle partijen tevreden en gelukkig zijn. Gelukkig ben je nu al een gezegend mens, in harmonie met jezelf en met je relaties. Met een vindingrijke geest kan het dus alleen nog maar beter worden! Ik wens je dan ook veel creatieve invallen toe!

Hartelijke groet,
Ursela van Stekelenburg

 

Neem ook een kijkje op de site van coach Ursela van Stekelenburg: www.cleverwise.com