1. Maak een wandeling door de stad waar ze als puber woonde

Als kind zie je je ouders vooral in hun ouderrol. Maar er was een tijd dat ze nog geen Volvo reden en op zaterdag op de bank de krant lazen. En ook voor ze elkaar ontmoetten, hadden ze al een liefdesleven. Eerste avonturen, wilde haren, andere levens: niet iets waar je je ouders snel naar vraagt. Een wandeling door de stad waar uw moeder in haar jonge jaren woonde, biedt allerlei aanknopingspunten om dat wel te doen.

Waarom dochters niet zonder moederliefde kunnen

Waarom dochters niet zonder moederliefde kunnen

Als één vorm van liefde vanzelfsprekend is, dan is dat wel moederliefde – zou je denken. Toch kr...

Lees verder

2. Pak de fiets of maak een autoritje

Naast elkaar praat veel makkelijker dan tegenover elkaar aan tafel. ‘Schouder aan schouder’ benadrukken we als vanzelf steun, gelijkwaardigheid en vertrouwen. Bovendien is het niet nodig elkaar in de ogen te kijken bij gevoelige onderwerpen. Daarom praat het makkelijker in de auto of tijdens een wandeling.

3. Stel nieuwe vragen

Wat was een keerpunt in uw moeders leven? Wat deed ze het liefst als kind? Wat was haar rol in haar gezin? In de narratieve psychologie worden dat soort vragen voortdurend gebruikt. We creëren betekenis door onze ervaringen te structureren in verhalen met een plot. Problemen of strubbelingen kunnen we zo ook al vertellend of luisterend plaatsen in het perspectief van onze levensloop. Dit kan helpen om er anders naar te kijken – en met een beetje geluk begrijpt u elkaar ook weer iets beter.