De kracht van suggestie

Hypnose is uit de ‘zweverige’ hoek. Sterker nog, hypnose wordt in toenemende mate erkend als serieuze therapie bij medische en psychische klachten. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt de positieve effecten ervan. Hypnotherapie kan stress, angst en hyperventilatie verlichten, en zelfs operatiepatiënten verdoven die overgevoelig zijn voor anesthesie.

Training Verminder je pijn – met hulp van je brein
Training

Training Verminder je pijn – met hulp van je brein

  • Ontdek wat er in je brein gebeurt bij aanhoudende pijnklachten
  • Leer hoe je weer regie over je leven kunt krijgen
  • Bouw stap voor stap weer activiteiten op die het leven leuk maken
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Onder hypnose gaan is minder spannend dan de meeste mensen denken. Het is een toestand van diepe, geconcentreerde ontspanning, te vergelijken met meditatie; een soort trance, waarin je gedachten en aandacht op één ding zijn ­gericht.

Waarschijnlijk ben je wel eens spontaan in trance geweest, zonder dat je het zelf doorhad. Bijvoorbeeld toen je zó opging in een spannend boek dat je het niet merkte toen er iemand binnenkwam. Of tijdens levendige dagdromen en herinneringen, waarbij je even helemaal van de wereld leek te zijn. Zo’n ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd en is in feite een lichte vorm van hypnose.

Toch is er met hypnose iets bijzonders aan de hand: het maakt ons extra vatbaar voor suggesties. Onze kritische, contro­lerende gedachten vallen weg, en alles wat we horen, nemen we voor waar aan.

Log in om verder te lezen.