Humor in het brein

Brein Bent u zo iemand die grappen heus wel snapt, maar ze zelden komisch vindt? Misschien ligt het aan uw brein. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat ‘’em snappen’ in een ander hersengebiedje plaatsvindt dan ‘’em grappig vinden’. De proefpersonen bekeken afleveringen van Seinfeld en The Simpsons terwijl ze in een breinscanner lagen. Een gebiedje in […]

Brein

Bent u zo iemand die grappen heus wel snapt, maar ze zelden komisch vindt? Misschien ligt het aan uw brein. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat ‘’em snappen’ in een ander hersengebiedje plaatsvindt dan ‘’em grappig vinden’. De proefpersonen bekeken afleveringen van Seinfeld en The Simpsons terwijl ze in een breinscanner lagen. Een gebiedje in de linker frontale cortex lichtte op als ze grappen snapten, terwijl er kort daarna wisselende pieken van activiteit te zien waren in de emotionele centra van het brein (onder andere de amygdala). De kijker moet een grap dus eerst snappen om hem grappig te kunnen vinden. ‘Maar’, zegt een van de onderzoekers, ‘als mensen The Simpsons niet komisch vinden, is het nog te vroeg om te concluderen dat ze een slecht werkende frontale lob hebben’.

NeuroImage, 21, 2004

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De evolutie van de lach en de glimlach

De lach: de zoete emotie van de ziel Wat is lachen eigenlijk en waarom kunnen we het niet laten? Als...

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Kunnen we ons beter concentreren met een muziekje of leidt dat maar af?

Lees verder
Artikel

Vrouwen lachen pas na de clou

Lees verder
Artikel

Nancy Etcoff: ‘Ook humor maakt je mooier

Lees verder
Advies

Waarom maakt hij zulke ‘grapjes’?

Lees verder
Kort

Mensen die anderen kleineren missen zelfkennis

Lees verder
Artikel

Loes Luca ‘Humor heeft me altijd gered’

Lees verder
Artikel

Dodelijke grappen

Lees verder