‘Doordat ze zowel meer prikkels waarnemen als meer energie kwijt zijn met het intens verwerken van deze stimuli, is de aanvoer groter en de verwerkingscapaciteit minder. Daardoor ontstaat snel een overload,’ schrijft ze.

Training Hoogsensitiviteit als kracht
Training

Training Hoogsensitiviteit als kracht

  • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
  • Leer je grenzen herkennen en bewaken
  • Krijg toegang tot de besloten HSP-Facebookgroep
  • Nu met gratis Hooggevoelig special t.w.v. 9,99
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Bergsma onderscheidt grofweg twee uitingsvormen van overprikkeling die ontstaan doordat het brein overvol is en het systeem op tilt slaat:

  • Spanning ontladen door gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld boos worden of huilen.
  • Afsluiten; de neiging om je terug te trekken. Je wordt vlak en reageert nergens meer op, wil weg.

Het nadeel is dat de spanning dan niet naar buiten komt en zich soms gaat uiten in lichamelijke klachten. ‘Vaak passen hoogsensitieve mensen beide vormen toe, afhankelijk van de situatie of hun bui,’ aldus Bergsma.

Hoe kunnen HSP’s zich wapenen tegen overprikkeling? Volgens Bergsma is voorkomen beter dan genezen: ‘Leer de eerste signalen van overprikkeling kennen. Breng in kaart wat er in je lichaam gebeurt of met je emoties en gedachten vóórdat het mis gaat.

Denk aan gespannen schouders of zelfkritische gedachten die de kop opsteken. Of dat je een wat korter lontje krijgt, de boel niet meer helemaal kunt overzien. En neem voortaan rust bij de eerste signalen of doe iets waardoor je systeem de prikkels kan kwijtraken: maak een wandeling, doe een ademhalingsoefening, bespreek je gevoelens.

Training HSP@work: zo blijf je in balans
Training

Training HSP@work: zo blijf je in balans

  • Ontdek je talenten als HSP
  • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
  • Inspirerende video’s en onderzoeksresultaten van HSP-expert Esther Bergsma
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Mocht het toch weer misgaan, veroordeel jezelf dan niet maar bekijk wat de aanleiding was en schrijf op hoe je er de volgende keer beter mee kunt omgaan.’

Meer handvatten nodig? In de vernieuwde online training Hoogsensitiviteit als kracht leer je je grenzen bewaken en op de juiste momenten ontprikkelpauzes inlassen.