Hou de zomer vast

Vrijheid, buitenlucht, zorgeloos plezier: kon het maar altijd vakantie zijn! Ook al bent u weer thuis en aan het werk, met deze tips houdt u dat ontspannen gevoel nog een hele tijd vast.

Aan één ding ligt het in ieder geval niet. Dat dénkt u misschien als u, terug van weggeweest, een bepaalde beklemming bespeurt, zo’n gevoel van grijs en zompig doorsneeleven; dat het aan Nederland ligt.

Maar dat is dus niet zo. In Spanje hebben ze het ook. Zo heftig kennelijk, dat de psychologen van de Universiteit van Granada die het fenomeen twee jaar geleden als eersten beschreven, er een passend heftige naam aan gaven: PHS – het Post-Holiday Syndrome. De symptomen: vermoeidheid, gebrek aan concentratie, gedeprimeerdheid, een gevoel van leegte. Ruim een op de drie werknemers zou er na de zomervakantie aan lijden. En dat is dus in een land waar de zon ook in het najaar straalt en de citroenbomen onverminderd geuren.

Waarmee we maar willen zeggen: denk komende herfst nou eens níét dat u moet emigreren. Vertrekken naar een land van altijd zomer biedt geen oplossing. Niet voor phs tenminste. phs loert overal als je na weken van dolce far niente weer in een strak stramien wordt gedwongen.

Wat natuurlijk niet betekent dat u reddeloos verloren bent zodra het de kop opsteekt. Met een goede aanpak en een beetje vasthoudendheid kunt u het postvakantiesyndroom best de baas.

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Blijf lekker slim in de vakantie

Heerlijk, wekenlang niksen en uw batterij opladen. Maar rust roest, ook in het brein. Zo is bij kind...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Kort

Zo leuk is vakantie nou ook weer niet

Lees verder
Artikel

Culturele misverstanden

Lees verder
Artikel

Zomerleed bestaat echt

Lees verder
Artikel

5 keer echt vrij zijn

Lees verder
Artikel

Zomer 2019: beleef ’m intens

Lees verder
Artikel

Vakantiestress

Lees verder