Hou de zomer vast

Vrijheid, buitenlucht, zorgeloos plezier: kon het maar altijd vakantie zijn! Ook al bent u weer thuis en aan het werk, met deze tips houdt u dat ontspannen gevoel nog een hele tijd vast.

Aan één ding ligt het in ieder geval niet. Dat dénkt u misschien als u, terug van weggeweest, een bepaalde beklemming bespeurt, zo’n gevoel van grijs en zompig doorsneeleven; dat het aan Nederland ligt.

Maar dat is dus niet zo. In Spanje hebben ze het ook. Zo heftig kennelijk, dat de psychologen van de Universiteit van Granada die het fenomeen twee jaar geleden als eersten beschreven, er een passend heftige naam aan gaven: PHS – het Post-Holiday Syndrome. De symptomen: vermoeidheid, gebrek aan concentratie, gedeprimeerdheid, een gevoel van leegte. Ruim een op de drie werknemers zou er na de zomervakantie aan lijden. En dat is dus in een land waar de zon ook in het najaar straalt en de citroenbomen onverminderd geuren.

Waarmee we maar willen zeggen: denk komende herfst nou eens níét dat u moet emigreren. Vertrekken naar een land van altijd zomer biedt geen oplossing. Niet voor phs tenminste. phs loert overal als je na weken van dolce far niente weer in een strak stramien wordt gedwongen.

Wat natuurlijk niet betekent dat u reddeloos verloren bent zodra het de kop opsteekt. Met een goede aanpak en een beetje vasthoudendheid kunt u het postvakantiesyndroom best de baas.

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Weer naar school

Het leerproces heeft dankzij de lange schoolvakanties veel weg van de springprocessie van Echternach...

Lees verder
Kort

3 keer het mooie van mantelzorg

Zorgen voor een ziek of oud familielid kan heel zwaar zijn. Maar volgens David Roth, hoogleraar gene...

Lees verder
Artikel

zo help je een kind met heimwee

Lees verder
Artikel

Zo ga je uitgerust op reis

Lees verder
Advies

Kan ik leren omgaan met mijn heimwee?

Lees verder
Artikel

Meer energie in een weekend

Lees verder
Verhaal

Laat de perfecte vakantie los

Lees verder
Artikel

Vliegt de tijd? U maakt te weinig mee!

Lees verder