brein

Iemand herkennen lijkt zo eenvoudig, maar er zijn maar liefst drie verschillende hersengebieden bij betrokken, zo ontdekten onderzoekers van het University College in Londen onlangs. Een gebiedje achter onze oren, de rechter fusiforme gyrus, heeft een globaal beeld van iemands identiteit. Het herkent overeenkomsten tussen verschillende beelden van dezelfde persoon, en vergelijkt een gezicht met opgeslagen versies uit het verleden. ‘Zonder deze functie zouden we een bekende van tien jaar terug die kaal is geworden nooit kunnen herkennen,’ aldus een van de onderzoekers. Een tweede gebied achter in de hersenen, de inferiore occipitale gyrus, scant de details in een gezicht, zoals rimpels, haarstijl, gezichtsuitdrukking en schaduwen. Dit gebied merkt daardoor juist verschillen op (‘Ze is afgevallen.’ ‘Hij is wel oud geworden, zeg!’). Het derde gebied, de anteriore temporele cortex, koppelt een naam en kennis over die persoon aan het gezicht.

In het onderzoek werden foto’s gebruikt van beroemde gezichten die geleidelijk veranderden in een ander. Zo werd Margaret Thatcher langzaam Marilyn Monroe en veranderde Tony Blair in Pierce Brosnan. Hoewel foto’s die 40 procent Margaret en 60 procent Marilyn waren steevast als ‘oudere Marilyn’ werden gezien, werd de 40 procent Monroe/60 procent Thatcher-foto voor een sexy Thatcher aangezien. Het brein

forceert onder of boven een bepaalde drempel een eenduidige identiteit, ook al bestaat het gezicht uit een mix van twee bekenden.

Nature Neuroscience, DOI:10.1038/nn1370