Brok in de keel, vlinders in de buik

Emoties kennen geen grenzen. Of je nou Nederlander, Zweed of Taiwanees bent: een bonzend hart of zwetende handpalmen duiden op dezelfde gemoedstoestand. Maar welke?

Zet een Friese boekhouder tegenover een jager uit de binnenlanden van Papoea-Nieuw-Guinea en ze begrijpen elkaar. Op basaal niveau dan. Fronst de Fries, dan weet de Papoea dat hij ontstemd is. Lacht de Papoea van mond tot ogen, dan denkt de Fries: die is vrolijk.

Gezichtsuitdrukkingen zijn universeel. Dat weten we al enige tijd, dankzij de Californische psycholoog Paul Ekman. Die bereisde eind vorige eeuw alle uithoeken van de aarde, bestudeerde de minuscuulste spiercontracties op duizenden smalle en brede, zwarte en witte gezichten, en kwam zo tot de conclusie dat mensen wereldwijd op dezelfde manier expressie geven aan hun emoties. Vreugde en verdriet ogen achter een Afghaanste boerka dus net zo als onder een Amerikaanse helm, en ook angst, walging, woede en verbazing uiten zich bij alle mensen in een vergelijkbare mimiek.

Van gezicht naar lichaam

Hetzelfde blijkt nu op te gaan voor de manier waarop mensen emoties in hun lichaam ervaren. Wereldwijd voelt onze diersoort bij woede hoe het hart begint te bonzen en de armspieren zich spannen. Walging trekt bij elk menselijk wezen van mond tot onderbuik door het spijsverteringsstelsel en verdriet leidt overal tot dezelfde hartenpijn.

Tot die conclusie kwam het onderzoeksteam van de Finse psycholoog Lauri

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik ga huilen als ik zeg wat me dwars zit

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Laat het los, moeders

Vaders zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, en toch vinden veel moeders dat ze het beter k...

Lees verder
Artikel

Hoe reageert u op kinderverdriet?

Lees verder
Kort

Aangekeken of afgewezen?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik minder empathisch voelen?

Lees verder
Artikel

Hoe vatbaar ben je voor emoties?

Lees verder
Artikel

Contact maken met je gevoel

Lees verder
Kort

Boos kijken moet mogen

Lees verder