Hoe lijnvriendelijk is je leven?

  • 660 woorden
  • leestijd is
  • 4 minuten
  • Foto: Getty Images
Neem een sportschoolabonnement. Werk aan je zelfbeheersing. Ga mindful eten. Dat is de goede raad die we doorgaans krijgen als we kilo’s kwijt willen. Maar juist je leefomgeving speelt een belangrijke rol. Tijd voor een snelle scan: hoe lijn-proof leef je?

Keuken

Is je keuken ongezellig?
Geweldig! Want, naar maar waar: een uitnodigend grote tafel en comfortabele stoelen nodigen uit tot blijven hangen en lekker doorsnaaien. Mensen die hun keuken vooral als efficiënte werkplek hebben ingericht en hun maaltijden in een andere ruimte nuttigen, zijn gemiddeld slanker dan knusse-keuken-types.

Versterk je wilskracht met

Denk je slank

  • Ontwikkel een sterke wilskracht
  • Ontdek eetgewoontes die bij je passen
  • Inclusief aanvalsplan voor moeilijke momenten!

bekijk de training
Nu maar
€ 65,-

Staan lekkere hapjes uit het zicht?
Mooi. Zien doet immers eten. Die pot met ontbijtgranen op het aanrecht nodigt dus iedere keer uit een ‘gezond’ handje te nemen. Hetzelfde geldt voor taart en ovenschotels die open en bloot in de koelkast staan. Verpak onweerstaanbaar koelkastvoer daarom in aluminiumfolie en zet crunchy verleiders achter een dicht kastdeurtje (glazen deurtjes zijn verraderlijk!). Zelfs dan geldt nog: hoe minder op ooghoogte, hoe beter. Verban verder alles wat niet per se in de keuken hoeft te staan – de koekjesvoorraad, die goddelijke olijven – naar kelder, schuur of garderobekast.

Staan verantwoorde tussendoortjes voor het grijpen?
Een rijk gevulde fruitschaal pontificaal midden op aanrecht of tafel: helemaal goed. Net als een koelkast waarin de gezondste hongerstillers meteen in het oog springen. Zoals voorgeschilde vruchten of groenvoer in doorzichtige bakjes of zakjes op ooghoogte, en magere yoghurt of hardgekookte eieren in de deurvakken.

Laat je de pannen op het fornuis?

Heel verstandig. Pannen op tafel nodigen uit tot een tweede portie. Blijven ze daarentegen op het fornuis of staan ze op een buffet, dan nemen eters minder vaak na. Ze moeten er immers voor opstaan.

In de supermarkt

Bestaat minstens de helft van je inkopen uit groenten en fruit?
Prima. Dat betekent immers dat je bord ook voor minstens de helft in beslag wordt genomen door groenten en fruit – heel lijnvriendelijk.
Twijfel je hier? Leg dan eens een sjaal halverwege je winkelwagentje voordat je doorstoot naar de schappen. In de voorste helft van de wagen mag alleen groenvoer, achterin komt de rest.

Heeft je vaste supermarkt een gezond aanbod?
Fijn, zo sta je minder bloot aan verleiding. Legt je super daarentegen de nadruk op gemaksvoer en snacks, kijk dan eens of er geen winkel in de buurt is die een feestje weet te maken van de versafdeling. Supermarkten verschillen behoorlijk in hoe ze hun waren presenteren, zelfs binnen één keten.

Op het werk

Neem je de lunch mee van thuis?
Geweldig! Vooral als je dat lunchpakket na het ontbijt maakt, of de avond tevoren na het diner. Dan heb je immers geen honger, en dat houdt de porties kleiner. Ga je daarentegen pas een lunch halen als je maag begint te knorren, dan neem je al snel te veel.

Is er een aparte lunchruimte?

Gefeliciteerd. Zeker als die een beetje gezellig oogt. Is dat niet het geval, maak er dan werk van: een kleurtje op de muur, wat planten en tijdschriften op tafel, en je gaat er graag heen. Dubbel winst, want zo kom je én in beweging, én besteed je meer aandacht aan je eten. Wie de lunch gedachteloos wegschrokt boven zijn toetsenbord, neemt snel meer.

Luister naar je lichaam

Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Inclusief dagboek-app
  • Volg de training in je eigen tempo

bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Houd je van snoep op je bureau?
Hoe dichter bij de hand, hoe meer je namelijk snoept. Vooral als het lekkers ook nog in een doorzichtige pot of open schaaltje ligt. Bewaar snoepgoed daarom in je bureaulade of elders in je werkruimte, zodat je ervoor moet opstaan. Heb je het vooral op je bureau staan vanwege de gastvrije uitstraling, neem dan snoepjes waar je zelf niet dol op bent.

Een afstand van nog geen twee meter tussen bureau en snoeppot kan je snoepconsumptie al halveren. De gevaarlijkste snoeppot blijkt doorzichtig en gevuld met chocolade.

Online training Denk je slank

Wil je een aantal kilo’s kwijt en wil je jezelf gezondere eetgewoonten aanleren? Een dieet is een tijdelijk proces om kilo’s kwijt te raken, maar structureel gezonder leven vraagt om meer. In de training Denk je slank word je begeleid met video’s, opdrachten, artikelen en tips om de eetgewoontes te ontwikkelen die passen bij jou. Het gaat om een blijvende verandering. Dan heb je ook blijvend resultaat. Nieuwsgierig? Volg een gratis proefles.

 

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Afvallen wordt obsessie

Lees verder
Artikel

Welk breintype ben jij?

De een is een ideeënmachine, de ander meer een plannenmaker. En sommige mensen zijn beide. Kwestie ...

Lees verder
Artikel

Stadskinderen / Dorpskinderen

Lees verder
Advies

Medicijngebruik

Lees verder
Artikel

Loskomen van je ouders

Lees verder
Kort

Een luie stoel liegt lekkerder

Lees verder
Kort

Thuis eten maakt slank

Lees verder
Artikel

Wat zegt je interieur over je persoonlijkheid?

Lees verder