‘Hij legde zijn hand op mijn knie en ik voelde dat het fout was’

Mark was 9 toen zijn aardige overbuurman aan hem begon te zitten. Vijf jaar lang werd hij misbruikt. Hoe ingrijpend de gevolgen voor hem waren, vertelt Mark, nu 38. ‘Ik dacht dat niemand me zou geloven.’

Hij was een uiterst aimabele overbuurman. Iedereen in de straat in het Noord-Hollandse dorp hield van hem, een grote Indische man met een dikke buik die heerlijke rijsttafels kon koken. Hij had een respectabel beroep: leraar Nederlands op de regionale scholengemeenschap.

Mark van den Heuvel (38) kende de overbuurman al zo lang hij zich kon herinneren. Zijn ouders beschouwden ‘buurman’ als naaste familie. Elke dag pendelde Mark trouw naar de overkant met de krant of de leesmap, of om thee te drinken. Hij werd er kind aan huis. Buurman had interessante boeken over de oorlog, mooie modeltreinen, en als enige in de straat een computer.

Op een dag zat Mark, hij was 9, boven in buurmans studeerkamer een computerspelletje te doen. ‘Hij kwam naast me zitten. Dat deed hij wel vaker, maar nu legde hij zijn hand op mijn knie.’ Mark vertelt het nu kalm, maar zijn gezicht is gespannen. ‘Ik voelde meteen dat het fout was, maar zei niks. Ik zie het allemaal nog voor me alsof het gisteren is. Het klokje in de vensterbank geeft 17:05 uur aan, ik ga stug door met het spelletje en met het gesprekje dat buurman en ik daar over hebben. Langzaam glijdt zijn hand

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De moordenaar in elk van ons

Wat bezielt die vriendelijke buurman om op een nacht zijn vrouw en kinderen af te slachten? Dat vroe...

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Kunnen we ons beter concentreren met een muziekje of leidt dat maar af?

Lees verder
Artikel

Dit doet seksueel misbruik met je brein

Lees verder
Interview

Traumapsycholoog over toekomst Jezidi-vrouwen

Lees verder
Artikel

Heeft strenger straffen zin?

Lees verder
Artikel

Seksueel geweld onder homoseksuelen

Lees verder
Artikel

Peter van Koppen: ‘Een bekentenis zegt niks’

Lees verder
Artikel

Psychologie in de rechtszaal

Lees verder