Het geschenk van Aafke Komter

  • 2173 woorden
  • leestijd is 11 minuten
Het werk van Aafke Komter geniet grote publieke belangstelling, maar dat is volgens haar eerder het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden, dan van een bewuste planning. Ook in haar voorkomen lijkt zij het tegenovergestelde van de mediapsycholoog. Ronkende one-liners komen niet over haar lippen en als zij zichzelf betrapt op het ventileren van een eigen mening, volgt automatisch de slag om de arm en stokt de gedachtegang. Zij is het prototype van de onpartijdige wetenschapper die vindt dat haar onderzoeksresultaten belangrijker zijn dan zoiets subjectiefs als een individuele mening. Haar laatste boek Het geschenk. Over de verschillende betekenissen van geven heeft grote maatschappelijke relevantie, maar zij lijkt op haar kamer bij de vakgroep Algemene Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht beter op haar plaats, dan op een katheder voor een grote menigte.

Deze afstandelijkheid is Komter goed van pas gekomen toen zij zich bij haar eerste onderzoek bezig hield met een heikel onderwerp als machtsverschillen tussen mannen en vrouwen. Zij koos voor een orginele aanpak en concentreerde zich op een meer subtiele onderstroom van macht: de dingen die nooit bereikt zijn en te vanzelfsprekend lijken om aan de orde te stellen.

Komter: ‘Ik was geïnteresseerd in het tweede gezicht van de macht en heb allerlei echtparen geïnterviewd over de dingen die zij graag zouden willen, maar nooit hebben bereikt. Het aantal onvervulde dromen blijkt bij vrouwen hoger te zijn dan bij mannen, maar het meest opvallend is het web van rechtvaardigingen dat rond dit verschil is geweven.’ Een van deze onzichtbare rechtvaardigingen is het verschil in zelfwaardering van mannen en vrouwen. Komter: ‘Ik heb simpelweg de vraag gesteld welke eigenschappen deze mensen het meest in zichzelf waarderen. Mannen hebben weinig moeite met zo’n vraag en beginnen te vertellen dat ze integer, betrouwbaar of gezellig zijn. Vrouwen daarentegen komen niet zo snel op een goed antwoord en beginnen spontaan enkele negatieve eigenschappen op te sommen. Bij nadere beschouwing van de interviews werd snel duidelijk geworden dat zo’n geringschattende reactie vooral

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Gezocht: Stagiair(e) Innovatie

Wil jij mee werken aan grote innovatieprojecten bij Psychologie Magazine? Wij zoeken op korte termij...

Lees verder
Interview

Cabaretier Vincent Bijlo: ‘Als blinde moet je veel harder je best doen’

Cabaretier Vincent Bijlo (53) heeft zichzelf geleerd om de dingen te nemen zoals ze zijn - inclusief...

Lees verder
Kort

Materialistische tieners

Lees verder
Artikel

Zo verander je een oud verhaal

Lees verder
Artikel

Flirttips: zo leg je het eerste contact

Lees verder
Interview

Verschil tussen gevoelsleeftijd en kalenderleeftijd

Lees verder
Kort

Past thuiswerken bij je?

Lees verder
Kort

De ideale afstand

Lees verder