Het geschenk van Aafke Komter

Het werk van Aafke Komter geniet grote publieke belangstelling, maar dat is volgens haar eerder het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden, dan van een bewuste planning. Ook in haar voorkomen lijkt zij het tegenovergestelde van de mediapsycholoog. Ronkende one-liners komen niet over haar lippen en als zij zichzelf betrapt op het ventileren van een eigen mening, volgt automatisch de slag om de arm en stokt de gedachtegang. Zij is het prototype van de onpartijdige wetenschapper die vindt dat haar onderzoeksresultaten belangrijker zijn dan zoiets subjectiefs als een individuele mening. Haar laatste boek Het geschenk. Over de verschillende betekenissen van geven heeft grote maatschappelijke relevantie, maar zij lijkt op haar kamer bij de vakgroep Algemene Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht beter op haar plaats, dan op een katheder voor een grote menigte.

Deze afstandelijkheid is Komter goed van pas gekomen toen zij zich bij haar eerste onderzoek bezig hield met een heikel onderwerp als machtsverschillen tussen mannen en vrouwen. Zij koos voor een orginele aanpak en concentreerde zich op een meer subtiele onderstroom van macht: de dingen die nooit bereikt zijn en te vanzelfsprekend lijken om aan de orde te stellen.

Komter: ‘Ik was geïnteresseerd in het tweede gezicht van de macht en heb allerlei echtparen geïnterviewd over de dingen die zij graag zouden willen, maar nooit hebben bereikt. Het aantal onvervulde dromen blijkt bij vrouwen hoger te zijn dan bij mannen, maar het meest opvallend is het web van rechtvaardigingen dat rond dit verschil is geweven.’ Een van deze onzichtbare rechtvaardigingen is het verschil in zelfwaardering van mannen en vrouwen. Komter: ‘Ik heb simpelweg de vraag gesteld welke eigenschappen deze mensen het meest in zichzelf waarderen. Mannen hebben weinig moeite met zo’n vraag en beginnen te vertellen dat ze integer, betrouwbaar of gezellig zijn. Vrouwen daarentegen komen niet zo snel op een goed antwoord en beginnen spontaan enkele negatieve eigenschappen op te sommen. Bij nadere beschouwing van de interviews werd snel duidelijk geworden dat zo’n geringschattende reactie vooral

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Beroepsdeformatie

Een vriendin vertelde over haar nieuwe baan. Haar collega’s waren zó aardig, altijd positief, gav...

Lees verder
Advies

‘Mijn kind is niet uitgenodigd’

Mijn zoon (8) is niet uitgenodigd op het feestje van een vriendje uit zijn klas. Hij heeft daar veel...

Lees verder
Video

Polyamoreuze relatie: verbindingen met meerdere mensen

Bekijk video
Advies

‘Hoe krijg ik mijn collega mee?’

Lees verder
Advies

‘Wat zijn goede beroepen voor HSP’s?’

Lees verder
Verhaal

De overeenkomsten tussen planten en mensen

Lees verder
Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform voor coaching

Lees verder
Column

Liefdesverdriet: ‘Hoe kan ik ooit boos worden als ik mijn ex niet meer mag zien?’

Lees verder