Wie weleens heeft overwogen om met de trein op vakantie te gaan of voortaan vegan te eten, herkent vast deze gedachte: wat heeft het voor zin als de rest van de wereld op de oude voet doorgaat?

Dat het als een druppel op een gloeiende plaat voelt, is een belangrijke reden dat we ons minder klimaatvriendelijk gedragen dan nodig is, blijkt uit onderzoek van universitair docent Thijs Bouman van de Rijksuniversiteit Groningen.

Terwijl we een vertekend beeld hebben van wat anderen allemaal doen. ‘Dat komt doordat we veel duurzaam gedrag niet zien. We weten bijvoorbeeld niet of de buurman de stekkers uit zijn apparaten trekt,’ verklaart Bouman.

‘Wat we wél weten, zijn de negatieve dingen: een bedrijf dat milieuschade veroorzaakt of iemand die zijn rommel op straat gooit.’ Hoe duurzaam we zijn, hangt daarnaast af van welke waarden we belangrijk vinden, stelt Bouman. Gaan we vooral voor ons persoonlijke plezier of meer voor het geheel?

Mensen bij wie de zogeheten biosferische waarden voorop staan, zijn heel betrokken bij de natuur en het klimaat, terwijl de meer egoïstische waarden juist in conflict zijn met groen gedrag.

Log in om verder te lezen.