Grenzen stellen in de opvoeding

Consequent en duidelijk zijn is noodzakelijk voor de ontwikkeling van een kind. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een spoedcursus effectief nee zeggen.

‘Ik wil wat drinken,’ piept Joris van vijf, terwijl hij in zijn pyjama de huiskamer binnenkomt. U slaakt een diepe zucht: het is al de vierde avond op rij dat uw zoon uit zijn bed komt. De eerste avond was u nog vol begrip, en stopte u hem weer in met een extra knuffel. Maar zo langzamerhand begint u het aardig zat te worden. Plichtmatig geeft u hem een glaasje water, en loopt mee naar boven om het instopritueel te herhalen. Als Joris voor de derde keer huilend naar beneden komt, dit keer omdat hij zegt dat hij bang is, gaat u maar naast hem liggen totdat hij in slaap gevallen is. Uw avond bent u kwijt. Hoe lang zal dit nog zo doorgaan?

Macht maakt ongelukkig

Nee zeggen tegen kinderen is moeilijk, want het is nooit leuk om vervelend te moeten zijn tegen iemand van wie u houdt. Bovendien is vaak niet duidelijk wat de beste aanpak is. Bent u harteloos als u uw zoontje weer naar boven stuurt, terwijl hij zegt dat hij bang is? Doet u uw kind tekort als het als enige van de klas geen Playstation heeft? Kunt u uw dochtertje haar toetje ontzeggen, terwijl

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Recensie

De boze cavia en andere opvoedtechnieken

Opvoeden is leuk - zolang een kind een engeltje is. Maar wat als het weigert zich aan te kleden, het...

Lees verder
Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform voor coaching

De vraag naar coaching neemt toe en ook het aanbod groeit hard. Daarom lanceert Psychologie Magazine...

Lees verder
Interview

‘Opvoeden is per definitie een conflict’

Lees verder
Advies

Hoe geef ik mijn zoon (12) wat meer verantwoordelijkheid?

Lees verder
Advies

Ik wil meer vrienden of vriendinnen

Lees verder
Advies

Agressief gedrag bij kinderen

Lees verder
Artikel

Wat u nog niet wist over opvoeden

Lees verder
Artikel

Ouder-baby interventie helpt kwetsbare ouders contact leggen

Lees verder