Ontwikkeling

Hoe vertel je bankhangende, chips etende pubers dat ze gezonder moeten gaan leven? In elk geval niet door ze erop te wijzen dat ze te dik worden of er ongezond uitzien. Want hoewel je zou denken dat dit soort opmerkingen pubers een extra zetje kan geven om te gaan sporten, blijkt uit onderzoek dat precies het omgekeerde geldt.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Amerikaanse en Australische onderzoekers keken hoe tevreden pubers waren met hun lichaam, en of ze zich in de volgende vijf jaar gezonder of ongezonder gingen gedragen. Wat bleek: ontevredenheid met het eigen ­lichaam voorspelt juist minder gezond gedrag in de ­volgende vijf jaar, plus meer risico op gewichtstoename en een slechte gezondheid. Pubers met een negatief ­lichaamsbeeld bewegen minder, hebben meer vreetbuien, diëten meer en houden er ongezonde methoden op na om gewicht te verliezen (zoals overgeven). Ontevreden meisjes eten daarnaast minder groente en fruit, en ontevreden jongens roken meer.

Om pubers te stimuleren gezonder te leven, is het dus misschien beter om hun lichaamsbeeld een boost te geven en ze geen boodschappen mee te geven die hun zelfvertrouwen ondermijnen.

Journal of Adolescent Health, augustus 2006