Herstellen van stress in de therapeutische tuin

Wie geveld is door een burn-out weet heus wel dat er iets moet veranderen. Maar waar haal je de energie vandaan? Uit de tuin, zeggen Zweedse wetenschappers. Achter het rode hekje van de helende tuin in Alnarp doet de natuur iets wat therapeuten niet altijd lukt: helpen om weer evenwicht te vinden.

Het grind kraakt onder onze voeten als we het rode hekje openduwen. Dikke eiken en een vriendelijk, houten huis verwelkomen ons: kom binnen. Hier moet je zijn. Hier mag je zijn. Een bij zoemt voorbij. Boven ons hoofd wachten de knoppen van de enorme linde geduldig tot ze zich als blad naar buiten kunnen krullen. Een beekje kabbelt. Welkom in Alnarp’s helende tuin.

beeld: holger winkler

Deze tuin in het Zuid-Zweedse Alnarp is niet zomaar een tuin. Het is misschien wel de meest onderzochte tuin ter wereld. En de meest behuilde, losgewoelde en omgeschepte. Honderden mensen herstelden hier van stress, uitputting en beroertes. De tuin is onderdeel van de Zweedse landbouwuniversiteit SLU in het dorpje Alnarp. Op het universiteitsterrein doen landhuizen en schuren dienst als universiteitsgebouwen en lunchen studenten en docenten aan lange tafels onder eeuwenoude eiken.
‘De rehabilitatietuin is begonnen als levend laboratorium, om wetenschappelijk te kunnen onderzoeken welke invloed natuur op de gezondheid heeft,’ vertelt bedenker Patrik Grahn bij een bord universiteitscannelloni en een biertje. ‘Ik had geen idee dat die impact zo groot zou zijn.’ Grahn is hoogleraar landschapsarchitectuur aan de SLU en bracht zijn jeugd door in het bosrijke noorden

Log in om verder te lezen.

auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik kom niet meer tot rust door de hoge werkdruk

Lees verder
Kort

Je bent (ook) wat je meemaakt

Hoewel onze persoonlijkheid voor een groot deel aangeboren is en na de puberteit nog maar weinig ver...

Lees verder
Artikel

9 tips voor een natuurlijker leven

Lees verder
Artikel

Kleine moeite, groen effect

Lees verder
Artikel

Zo bezorg je jezelf meer energie

Lees verder
Verhaal

Meer bereiken zonder moeite

Lees verder
Advies

Hoe blijf ik opgewassen tegen die hoge werkdruk?

Lees verder
Artikel

Stevig doorwerken pept je op

Lees verder