Depressie: Nature versus nurture

Het kan bedreigend zijn wanneer depressie ‘in de familie zit’ – kwetsbaarheid voor de aandoening is immers voor zo’n 40 procent erfelijk bepaald. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers is dat geen reden voor doemgedachten. De onderzoekers concluderen dat uit proeven met een groep ratjes die zodanig was doorgefokt dat ze van jongs af aan angstig en […]

Het kan bedreigend zijn wanneer depressie ‘in de familie zit’ – kwetsbaarheid voor de aandoening is immers voor zo’n 40 procent erfelijk bepaald. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers is dat geen reden voor doemgedachten.

Online basistraining

Omgaan met depressie

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

De onderzoekers concluderen dat uit proeven met een groep ratjes die zodanig was doorgefokt dat ze van jongs af aan angstig en depressief gedrag vertoonden. Zelfs bij deze zwaar belaste beestjes maakte het wel degelijk uit in welke omgeving ze zaten; als ze een maand in een ‘verrijkte omgeving’ hadden gezeten waar ze naar hartenlust konden spelen en samenzijn, gedroegen ze zich stukken opgewekter. Geplaatst in een waterbak vertoonden ze ook weer de overlevingsdrang die een gezonde rat op zo’n bedreigend moment laat zien, en niet de hulpeloosheid van hun depressieve groepsgenoten.
‘Nature’ is zelfs bij zwaar genetisch belaste wezens dus maar een deel van het verhaal, zeggen de onderzoekers; ‘nurture’ maakt ook bij hen een groot verschil.

Nature and nurture: environmental influences on a genetic rat model of depression, Translational Psychiatry, 29 maart 2016

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Positieve kant depressie

Depressie is een vreselijke ziekte, maar ze heeft ook nut, stellen Duitse psychologen; ze vergemakke...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Advies

Ik wil contact met de buitenwereld houden

Lees verder
Verhaal

WEG met je depressie

Lees verder
Kort

‘Nachtlicht maakt depressief’

Lees verder
Advies

Dutjes deprimeren me

Lees verder
Advies

Sinds mijn ontslag ben ik depressief

Lees verder
Artikel

Krijgt u genoeg daglicht?

Lees verder