Het kan bedreigend zijn wanneer depressie ‘in de familie zit’ – kwetsbaarheid voor de aandoening is immers voor zo’n 40 procent erfelijk bepaald. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers is dat geen reden voor doemgedachten.

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

De onderzoekers concluderen dat uit proeven met een groep ratjes die zodanig was doorgefokt dat ze van jongs af aan angstig en depressief gedrag vertoonden. Zelfs bij deze zwaar belaste beestjes maakte het wel degelijk uit in welke omgeving ze zaten; als ze een maand in een ‘verrijkte omgeving’ hadden gezeten waar ze naar hartenlust konden spelen en samenzijn, gedroegen ze zich stukken opgewekter. Geplaatst in een waterbak vertoonden ze ook weer de overlevingsdrang die een gezonde rat op zo’n bedreigend moment laat zien, en niet de hulpeloosheid van hun depressieve groepsgenoten.
‘Nature’ is zelfs bij zwaar genetisch belaste wezens dus maar een deel van het verhaal, zeggen de onderzoekers; ‘nurture’ maakt ook bij hen een groot verschil.

Nature and nurture: environmental influences on a genetic rat model of depression, Translational Psychiatry, 29 maart 2016