Het geheim van een fijn seksleven

  • 310 woorden
  • leestijd is 2 minuten
  • Foto: Katarzynabialasiewicz
Dat je seks vooral moet hebben omdat je er plezier aan beleeft, lijkt voor de hand liggend. Toch blijkt het in de praktijk voor veel heteroseksuele vrouwen helemaal niet zo logisch te zijn, zegt seksuologe Ellen Laan.

‘Zij hebben seks omdat ze het belangrijk vinden voor hun relatie of om hun partner een plezier te doen.’

Artikel

5 tips voor een beter seksleven

Wat is het verschil tussen stellen met een fijn seksleven en stellen waar de klad erin zit? Die eers...

Lees verder

Ze wijst op het grote aantal vrouwen dat pijn heeft bij de gemeenschap (ruim één op de tien) en op de zogenaamde ‘orgasmekloof’ tussen mannen en vrouwen: 30 tot 50 procent van de heteroseksuele vrouwen komt klaar bij een vrijpartij, terwijl dat bij mannen 90 tot 95 procent is. Niet dat een orgasme altijd het doel is, zegt Laan, maar we moeten de biochemie van het orgasme niet onderschatten. ‘Een orgasme stimuleert het beloningscentrum in je brein, waardoor je een volgende keer ook weer meer zin hebt. Het is net als met eten: als je spruitjes niet lekker vindt en je dwingt jezelf toch om ze regelmatig te eten, dan gaan ze je op een gegeven moment tegenstaan.’

Hoe je meer plezier aan seks gaat beleven? Allereerst helpt het als heterostellen seks breder zien dan penetratie, als ze proberen te vrijen zonder haast, met veel aanrakingen, tederheid en speelsheid. Ook adviseert Laan om mindful te vrijen: ‘Gun jezelf de tijd om los te raken van de dingen van de dag en richt je aandacht op wat er in je lichaam gebeurt.’

Dat plezier bij seks voorop moet staan, geldt natuurlijk ook voor haar eigen seksleven. ‘Bij mijn partner en mij gaat kwaliteit ook voor kwantiteit. Dat je twee keer per week seks moet hebben voor een goede relatie is een mythe. Seks moet je met plezier doen, en anders niet.

TEST
Doe de test »

Hoe goed is jullie seksleven?

Ellen Laan is hoogleraar seksuologie aan het Amsterdams Medisch Centrum en research fellow aan het Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction in de VS. Laan studeerde klinische psychologie en leverde met haar dissertatie in 1994 een grote bijdrage aan methoden om genitale opwinding bij vrouwen te kunnen onderzoeken. Ze ontwikkelde een tamponachtig instrument waarmee de doorbloeding van de vagina kan worden gemeten.

 

auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Zielig zonder romantische partner? Nee hoor, niet per se. Bij een Duits onderzoek onder 2500 mensen ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik meer zin in seks?

Lees verder
Advies

Ik wilde zo graag zijn eerste liefde zijn

Lees verder
Artikel

Betere relatie? Verander je leefregels

Lees verder
Advies

Mijn man kan niet goed zoenen

Lees verder
Verhaal

‘Ik hoorde nergens bij’

Lees verder
Kort

Begripvolle partner, betere slaap

Lees verder