Het geheim van een fijn seksleven

 • 310 woorden
 • leestijd is
 • 2 minuten
 • Foto: Katarzynabialasiewicz
Dat je seks vooral moet hebben omdat je er plezier aan beleeft, lijkt voor de hand liggend. Toch blijkt het in de praktijk voor veel heteroseksuele vrouwen helemaal niet zo logisch te zijn, zegt seksuologe Ellen Laan.

‘Zij hebben seks omdat ze het belangrijk vinden voor hun relatie of om hun partner een plezier te doen.’

Artikel

5 tips voor een beter seksleven

Wat is het verschil tussen stellen met een fijn seksleven en stellen waar de klad erin zit? Die eers...

Lees verder

Ze wijst op het grote aantal vrouwen dat pijn heeft bij de gemeenschap (ruim één op de tien) en op de zogenaamde ‘orgasmekloof’ tussen mannen en vrouwen: 30 tot 50 procent van de heteroseksuele vrouwen komt klaar bij een vrijpartij, terwijl dat bij mannen 90 tot 95 procent is. Niet dat een orgasme altijd het doel is, zegt Laan, maar we moeten de biochemie van het orgasme niet onderschatten. ‘Een orgasme stimuleert het beloningscentrum in je brein, waardoor je een volgende keer ook weer meer zin hebt. Het is net als met eten: als je spruitjes niet lekker vindt en je dwingt jezelf toch om ze regelmatig te eten, dan gaan ze je op een gegeven moment tegenstaan.’

Hoe je meer plezier aan seks gaat beleven? Allereerst helpt het als heterostellen seks breder zien dan penetratie, als ze proberen te vrijen zonder haast, met veel aanrakingen, tederheid en speelsheid. Ook adviseert Laan om mindful te vrijen: ‘Gun jezelf de tijd om los te raken van de dingen van de dag en richt je aandacht op wat er in je lichaam gebeurt.’

Dat plezier bij seks voorop moet staan, geldt natuurlijk ook voor haar eigen seksleven. ‘Bij mijn partner en mij gaat kwaliteit ook voor kwantiteit. Dat je twee keer per week seks moet hebben voor een goede relatie is een mythe. Seks moet je met plezier doen, en anders niet.

TEST
Doe de test »

Heb je een goed seksleven?

Ellen Laan is hoogleraar seksuologie aan het Amsterdams Medisch Centrum en research fellow aan het Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction in de VS. Laan studeerde klinische psychologie en leverde met haar dissertatie in 1994 een grote bijdrage aan methoden om genitale opwinding bij vrouwen te kunnen onderzoeken. Ze ontwikkelde een tamponachtig instrument waarmee de doorbloeding van de vagina kan worden gemeten.

 

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen
 • Meer over

  Liefde/relaties

  Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Op deze pagina vind je wetenschappelijk onderbouwde tips om de liefde goed te houden; test hier ook je persoonlijke liefdesstijl en lees inspirerende interviews met beroemde liefdesexperts.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Meer intimiteit op vakantie

De vakantie wordt vaak gezien als relatietest – maar waarom zou je die tijd samen niet juist aangr...

Lees verder
Blog

Prestaties verbeteren door meer slaap?

Slaap; we slapen met z’n allen steeds korter en slechter en dat heeft dramatische effecten op onze...

Lees verder
Artikel

Verbeter je relatie in 1 minuut (1)

Lees verder
Artikel

De relatie-carrousel

Lees verder
Advies

Hoe weet ik of er een relatie in zit?

Lees verder
Advies

Doordat ik móét genieten van het vrijen, lukt het niet

Lees verder
Advies

Liever intiem vrijen dan harde pornoseks

Lees verder
Advies

Het liefst heb ik nooit meer seks met hem

Lees verder