Veel vrouwen hebben seks omdat ze het belangrijk vinden voor hun relatie of om hun partner een plezier te doen.

5 tips voor een beter seksleven

5 tips voor een beter seksleven

Wat is het verschil tussen stellen met een fijn seksleven en stellen waar de klad erin zit? Die eers...

Lees verder

Ze wijst op het grote aantal vrouwen dat pijn heeft bij de gemeenschap (ruim één op de tien) en op de zogenaamde ‘orgasmekloof’ tussen mannen en vrouwen: 30 tot 50 procent van de heteroseksuele vrouwen komt klaar bij een vrijpartij, terwijl dat bij mannen 90 tot 95 procent is.

Niet dat een orgasme altijd het doel is, volgens Laan, maar we moeten de biochemie van het orgasme niet onderschatten. ‘Een orgasme stimuleert het beloningscentrum in je brein, waardoor je een volgende keer ook weer meer zin hebt.

Het is net als met eten: als je spruitjes niet lekker vindt en je dwingt jezelf toch om ze regelmatig te eten, dan gaan ze je op een gegeven moment tegenstaan.’

Hoe je meer plezier aan seks gaat beleven? Allereerst helpt het als heterostellen seks breder zien dan penetratie, als ze proberen te vrijen zonder haast, met veel aanrakingen, tederheid en speelsheid.

Hoe goed is jullie seksleven?
TEST
Doe de test »

Hoe goed is jullie seksleven?

Ook adviseert Laan om mindful te vrijen: ‘Gun jezelf de tijd om los te raken van de dingen van de dag en richt je aandacht op wat er in je lichaam gebeurt.’

Dat plezier bij seks voorop moet staan, geldt natuurlijk ook voor haar eigen seksleven. ‘Bij mijn partner en mij gaat kwaliteit ook voor kwantiteit. Dat je twee keer per week seks moet hebben voor een goede relatie is een mythe. Seks moet je met plezier doen, en anders niet.

Ellen Laan was hoogleraar seksuologie aan het Amsterdams Medisch Centrum en research fellow aan het Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction in de VS.

Laan studeerde klinische psychologie en leverde met haar dissertatie in 1994 een grote bijdrage aan methoden om genitale opwinding bij vrouwen te kunnen onderzoeken. Ze ontwikkelde een tamponachtig instrument waarmee de doorbloeding van de vagina kan worden gemeten.

Ellen Laan is begin 2022 op 59-jarige leeftijd overleden.