Inmiddels, een paar langdurige relaties en hartstochtelijke avonturen verder, weet ik beter hoe het allemaal werkt. De meeste vrouwen hebben vooral veel zin in seks in een relatie die (nog) niet gesetteld is. Seks is, al dan niet bewust, een middel om de man te veroveren. Is de relatie eenmaal veilig en gesetteld, dan kun je ontspannen, je hoeft niet meer je best te doen. Vanaf dat moment lopen de lust en de hartstocht terug.

Maak zin! en 20 andere tips voor een beter seksleven

Maak zin! en 20 andere tips voor een beter seksleven

Nederlandse stellen geven hun seksleven een mager zesje, zo bleek uit onderzoek. Na verloop van tijd...

Lees verder

Volgens de ‘driehoekstheorie van liefde’ bestaat liefde uit drie componenten: passie, intimiteit en binding (commitment). In een beginnende relatie is er veel passie (dus veel seks) en nog geen binding. Dit heet romantische liefde. Al pratend en vrijend leren de partners elkaar steeds beter kennen, waardoor de intimiteit toeneemt. Maar nu komt het: vanaf het moment dat de intimiteit op een hoogtepunt is en niet meer verder kan stijgen, gaat de passie afnemen. De binding neemt nog wel toe. Wat je dan overhoudt – intimiteit en binding zonder passie – heet kameraadschappelijke liefde.

We nemen meestal aan dat meer intimiteit bij een vrouw leidt tot meer zin in seks. Maar het leidt juist tot mínder zin. Bij mannen luistert het allemaal niet zo nauw, want door hun hogere testosteronspiegel is hun seksdrive gemiddeld groter. Een man hoeft zich ook niet romantisch of hartstochtelijk te voelen om zin te hebben. Bij vrouwen ligt het gevoeliger. Hun seksdrive kan overal door beïnvloed worden: stemming, cyclus, kinderen, zorgen, hoe verliefd ze is, hoe leuk manlief doet. Is er ruzie, dan heeft ze geen zin. Maar is de relatie veilig en de man veroverd, dan ook niet.

In stabiele heteroseksuele relaties is de seksfrequentie bijna onvermijdelijk een compromis tussen wat de man wil en wat de vrouw wil. Niet voor niets hebben mannen in homorelaties de meeste seks met elkaar en vrouwen in lesbische relaties de minste. Zij hebben het in feite beter voor elkaar door een relatie te hebben met iemand die hormonaal hetzelfde in elkaar zit.

Tussen hetero’s is de seks vooral zinderend zolang de boel niet in kannen en kruiken is. Daarna haakt de vrouw in lustmatige zin af. Wil je als man de fut erin houden, dan moet je zorgen dat je niet te hebben bent: zolang de zaak nog niet beklonken is, heeft de vrouw vanzelf een hoop zin. Moeilijke en foute mannen krijgen dus meer seks. Niet eerlijk! Mannen die duidelijk kiezen voor een vrouw, die geborgenheid en veiligheid bieden, zullen juist meer water bij de wijn moeten doen. Sneu eigenlijk.

Het geheim van een fijn seksleven

Het geheim van een fijn seksleven

Dat je seks vooral moet hebben omdat je er plezier aan beleeft, lijkt voor de hand liggend. Toch bli...

Lees verder

Het enige goede nieuws is: als vrouw hoef je niet langer te denken dat je een afwijking hebt als je minder zin hebt dan je man. Het is ook helemaal geen teken dat er diep verborgen relatieproblemen zijn. Misschien is het eerder een teken dat je relatie stabiel is en je hem vertrouwt. Wie weet krijg je opeens reuze zin als je daar even bij stilstaat…

Roos Vonk is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, auteur en managementconsultant. (www.roosvonk.nl)