Fluisterzen

  • 1051 woorden
  • leestijd is
  • 6 minuten
Het trance-effect van ASMR. Een vrouw lispelt zacht en vouwt bedaard handdoeken op. Twintig minuten lang. Saai, zo’n filmpje? Juist verrukkelijk rustgevend, vinden miljoenen fans. Is er een breinverklaring voor deze internethype?

Beautyblogger Mascha Feoktistova houdt een nog verpakt theezakje voor de camera. Ze beweegt haar wijsvinger over het papier, zodat er een knisperend geluid ontstaat. ‘Ik hou van thee,’ fluistert ze, terwijl ze nog meer zakjes uit de theedoos haalt. Minutenlang wrijft ze over de verpakkingen van de verschillende soorten thee en leest ze zacht de etiketten voor. De climax van het YouTube-filmpje komt na ruim tien minuten: Feoktistova doopt het theezakje in een beker heet water en neemt een slok.

De video is op het eerste gezicht geen publiekstrekker, eerder saai en slaapverwekkend. Toch bekeken bijna 300.000 mensen het filmpje op haar blog beautygloss.nl. Achter het gefluister en gefriemel met de theezakjes zit dan ook een hoger doel. Feoktistova en heel veel andere bloggers maken dit soort filmpjes om een mysterieuze sensatie op te roepen waar duizenden internetters elke dag naar op zoek zijn. Ze omschrijven die sensatie als een intens gevoel van ontspanning, dat hun een tintelende schedel en schouders bezorgt. Het verschijnsel heeft nog geen wetenschappelijke naam, maar wordt op internetforums aangeduid als autonomous sensory meridian response, ASMR. De tintelingen zouden worden opgewekt door rustgevende beelden en geluiden, zoals het opvouwen van handdoeken,

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Dennis Rijnvis

» profiel van Dennis Rijnvis

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Een weekend voor jezelf

Komt u in het weekend zo weinig toe aan uzelf? Gooi het eens over een andere boeg: leg de krant weg,...

Lees verder
Column

Spiegelbeest: Hormonaal ongemak

Een puberende pinguïn heeft het niet makkelijk. Zijn vleugels zijn te lang, z’n veren zitten nog ...

Lees verder
Advies

Ik wil meer ontspannen worden in relaties

Lees verder
Artikel

Verbeeldingskracht: Reis naar een eiland

Lees verder
Artikel

Relax! 24 oefeningen om te ontspannen

Lees verder
Artikel

Borstvoeding ontspant

Lees verder
Advies

Ik ben te moe om te sporten

Lees verder
Artikel

Nietsdoen zo doe je dat

Lees verder