De vraag

Herstellen van een burn-out, hoe doe ik dat?

Ik heb per 1 januari 2007 ontslag genomen van mijn werk, omdat ik ten eerste al enige tijd geen uitdaging meer in mijn werk zag. Daarbij had ik al enige tijd burnout verschijnselen (slecht slapen, onrustig, gestresst, moeilijk afstand van werk kunnen nemen (’s nachts wakker worden van dingen op mijn werk die mij onbewust bezig houden), hartkloppingen, hyperventilatie, snel emotioneel, etc.).

De redenen van burn-out zijn volgens mij: ik zat niet meer op mijn plek. Ik zette mij ondertussen wel tweehonderd procent in (en dat ook terwijl ik al goed beoordeeld werd). (Hoog)gevoeligheid, perfectionistisch, hard werken/gedreven, gemis aan uitdaging en persoonlijke ontwikkeling etc.

Wat adviseert u mij, welke stappen kan ik nemen? Ten eerste om te herstellen en ten tweede om burn-out verschijnselen in de toekomst te voorkomen.

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Beste Brigitte,
Je hebt een dappere beslissing genomen. Het devies is nu eerst maar weer eens gezond worden, je oriënteren en de stap zetten om de accu weer op te laden.

Herstelfase
Om te herstellen is het belangrijk dat je voldoende tijd en rust voor jezelf neemt, ontspanningsoefeningen doet, fijne dingen met familie/vrienden onderneemt, voor lichaamsbeweging kiest die je leuk vindt en die hobby uitoefent waar je blij van wordt.

Oriënteringsfase
Om je te oriënteren zijn er een aantal cursussen mogelijk, waarbij bijvoorbeeld aandacht wordt besteedt aan stressmanagement, lichamelijke/medische zaken, ontwikkeling van je persoon en van je sociale netwerk én waarbij je ook nog eens diverse loopbaantips krijgt.

Oplaadfase
Voel je je na verloop van tijd weer een stuk energierijker, dan kun je je langzamerhand eens gaan concentreren op mogelijke werkzaamheden. Je kunt je afvragen of er specifieke competenties zijn waar je aan wilt werken.

Toekomst
Voor later is het belangrijk dat je een leven leidt en werk doet dat je veel vreugde en voldoening geeft. Een leven met (eventueel) een ander levenstempo in combinatie met voldoende lichaams/ontspanningsmomenten.

Brigitte, ik wens je een voorspoedig herstel, hernieuwde energie en in de toekomst veel arbeidsvreugde toe.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe langer je wacht, hoe enger het wordt

Hoe pak je je werk op als je een tijd thuis bent geweest? Hoe weet je wat je aankunt, en hoe vergroo...

Lees verder
Video

FLIRTTIPS: zo leg je het eerste contact

In deze video geeft singlecoach Meinou Lambeck 6 tips om het eerste contact te leggen met die leuke ...

Bekijk video
Kort

Dansen tegen een burn-out

Lees verder
Advies

Hoe breng ik mijn drukke privé- en werkleven met elkaar in balans?

Lees verder
Advies

Gedwongen andere baan door reorganisatie

Lees verder
Video

Eerste hulp bij burn-out

Bekijk video
Artikel

Stress maakt depressief

Lees verder
Advies

Kom je ooit over een burn-out heen?

Lees verder