1. Gewichtig bestek

Dek de tafel met je zwaarste bestek. Mensen oordelen positiever over voedsel als ze dat eten met bestek dat enig gewicht heeft, bleek uit diverse studies. Charles Spence, hoogleraar experimentele psychologie aan de Universiteit van Oxford, testte in 2015 of dit ook opgaat in een restaurant-setting. Tijdens een conferentie verorberde de ene helft van de bezoekers een driegangendiner met zwaar restaurantbestek. De andere helft gebruikte licht bestek. De eerste groep vond de gerechten kunstzinniger opgediend én was bereid er meer voor te betalen.

100 dingen die je ooit gedaan moet hebben

100 dingen die je ooit gedaan moet hebben

Een lijst maken van wat je nog wilt doen in het leven. En dan geen kijk-mij-eens-bijzonder-zijn-wens...

Lees verder

2. Wit en Rond is zoet

Wil je een gerecht zoeter laten lijken, serveer het dan op een wit bord. In onderzoeken werden aardbeienmousse en cheesecake op witte borden iets zoeter en smaakvoller bevonden dan op zwarte borden. Pittig voedsel komt juist het minst goed tot zijn recht op een wit bord, suggereerde een Chinese studie met gekruide tofu op witte, gele en rode borden. Ook met de vorm van de borden kun je creatief omspringen. Zoet en romig associëren we met ronde vormen, bruisend, bitter, zout en zuur met puntige vormen. Het zou dus best kunnen dat je gasten meer genieten van Franse kaasjes op een vierkant bord en van merengue op een rond bord.

Log in om verder te lezen.