Twee januari – De natte vuurwerksnippers zijn op een hoop geveegd, de lege champagneflessen staan in een doos bij de deur. Een nieuw jaar strekt zich voor je uit als een vers, nieuw schoolschrift: nog helemaal glanzend en schoon.

En als je goede voornemens had, dan is vandaag waarschijnlijk de dag dat je écht begonnen bent. Good for you! Ik wens je de discipline toe om het vol te houden; de wijsheid om daar psychologische inzichten bij te gebruiken (in dit artikel vind je mijn favoriete trucs); en de wijsheid om ze desnoods weer in te ruilen voor betere (hier lees je bijvorbeeld waarom ministapjes beter werken dan rigoureuze maatregelen).

Zelf heb ik dit jaar maar één voornemen: alles vieren wat er te vieren valt. Dat betekent een groot en hartelijk welkom voor alle mijlpalen, elke overgang, elke verjaardag, ieder afscheid en elk ritueel samenzijn, van redactielunch tot verjaarsborrel en van schoolpleinfeest tot het vertrek van zoonlief op zijn eerste grote reis alleen.

Want zoals ik deze maand al eerder schreef: het leven gaat te snel om onder je dekbed te blijven liggen met een nieuw seizoen van The Crown onder de knop. En uiteindelijk zijn er maar twee soorten dagen. Er zijn de dagen die aan je voorbij jakkeren, waardoor ze samenvloeien tot een onduidelijke veeg in de tijd. En er zijn de dagen die je zelf losmaakt door even stil te staan. Je kunt je eigen vorm zoeken voor elke mijlpaal; je kunt alle conventies loslaten; je kunt nieuwe tradities starten – maar als er iets te vieren valt, grijp die gelegenheid dan met beide handen aan. En maak er iets moois van, samen met andere mensen.