Boeken

Anja eet alleen vetarme yoghurt, vezelrijke crackers en groente en fruit. Anderen vinden haar te mager, maar daar is ze het niet mee eens. Wel heeft ze last van lichamelijke ongemakken: ze is snel moe en koud.

Heeft Anja nu een eetstoornis? Dat is vaak moeilijk te herkennen, schrijven Anita Jansen en Hermien Elgersma in Leven met een eetstoornis. Zo herkent de huisarts slechts veertig procent van de gevallen van anorexia nervosa en elf procent van de gevallen van bulimia nervosa. Een atypische eetstoornis, zoals Anja mogelijk heeft, is vaak nog moeilijker te herkennen.

Veel mensen weten ‘ongeveer’ wel wat een eetstoornis is. Weinig mensen weten echter het naadje van de kous. Na het lezen van dit boekje is dat anders. Want Leven met een eetstoornis geeft veel informatie over onder meer de kenmerken, oorzaken, gevolgen en behandelingsmogelijkheden van anorexia, bulimia en de atypische eetstoornis. Vooral die laatste eetstoornis mist bekendheid, terwijl deze waarschijnlijk veel vaker voorkomt dan anorexia en bulimia. De atypische eetstoornis omvat eetstoornissen die niet strikt voldoen aan de criteria voor anorexia of bulimia. Ook de eetbuistoornis valt onder deze diagnose.

Het boek is interessant voor iedereen die worstelt met eten en voor hun partners en

familieleden. Zelfs voor psychologen is het informatief: het ruimt namelijk een aantal misverstanden rondom eetstoornissen uit de weg die zelfs onder experts bestaan. Uit recent onderzoek van auteur Anita Jansen, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, blijkt bijvoorbeeld dat meisjes met een eetstoornis helemaal geen verstoord lichaamsbeeld hebben, zoals vaak wordt gedacht. Integendeel: ze hebben een veel realistischer beeld van hun lichaam dan gezonde meisjes. Die laatste groep denkt te positief over haar lijf en vindt zichzelf aantrekkelijker dan anderen haar vinden. Eerder onderzoek toonde al iets soortgelijks aan onder depressieve patiënten: zij hebben vaak een veel realistischer beeld van het leven dan gezonde mensen, die het leven te rooskleurig waarnemen. Of het nu gaat om je leven als geheel of je lijf, om goed te kunnen functioneren heb je blijkbaar een dikke roze bril nodig.

– Anita Jansen en Hermien Elgersma, Leven met een eetstoornis, Bohn Stafleu & Van Loghum, € 18,90