Eenzaam in een vreemde wereld – denken als een computer

 • 1526 woorden
 • leestijd is
 • 8 minuten
Dominique is autistisch en hoogbegaafd. Pas op haar 24ste kreeg ze de diagnose. Niemand had het tot dan toe herkend. 'Ik gebruik mijn intelligentie om mijn autisme te verbergen.'

Dominique Dumortier (26) kijkt me niet aan als ik binnenkom. Ik geef haar een hand, maar die van haar lijkt niet echt van harte. Ik ben precies op tijd voor onze afspraak. Te vroeg of te laat komen, zou haar gevoelens van ongenoegen geven, had ik in haar boek gelezen. In Van een andere planeet. Autisme van binnen uit beschrijft Dominique hoe het is om autistisch te zijn. We hebben afgesproken in (w)onderweg, een opvang-/activiteitencentrum voor autisten in Antwerpen. Daar voelt ze zich veilig.

Tot twee jaar geleden wist niemand dat ze autistisch was, ook zijzelf en haar vriend niet. Na haar opleiding tot sociaal-pedagogisch hulpverlener had ze een baan als kinderleidster. Maar ze voelde zich altijd ‘anders’ en liep continu tegen allerlei problemen aan. Haar vriend begreep niet waarom ze soms zo bits op hem reageerde en wist niet hoe hij haar tot bedaren kon brengen. Toen ze werd ontslagen omdat ze moeilijk was in de omgang, besloot Dominique iets te doen aan haar situatie. Ze schreef al haar eigenaardigheden op. Dat ze driftbuien en angsten heeft, geen twee dingen tegelijk kan koken en daardoor soms lange tijd alleen aardappelen eet, dat ze geen tekenfilms op tv kan

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe help ik mijn dochter?

Lees verder
Kort

Op sorry-zeggers kun je bouwen

Wie kun je vertrouwen? Onderzoek van de Universiteit van Chicago wijst uit dat je bij schuld-bewuste...

Lees verder
Advies

Waarom nemen autisten alles letterlijk?

Lees verder
Artikel

Wat als je partner Asperger heeft?

Lees verder
Artikel

Hoogbegaafd: ‘Ik heb mezelf altijd afgeremd om erbij te horen’

Lees verder
Artikel

‘Ik ken het telefoonboek niet uit mijn hoofd, nee’

Lees verder
Advies

Mijn bejaarde vader bewaart alles

Lees verder
Video

Beleef autisme in virtual reality

Lees verder